Događaji

veliko priznanje

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez prima odlikovanje japanske Vlade

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez prima odlikovanje japanske Vlade
Vinko Pešić

Vlada Japana objavila je 29. travnja 2018. da će odlikovati gospodina Ivana Kneza, gradonačelnika grada Biograd na Moru, Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom (službeni naziv odlikovanja: The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette).

Razlog za dodjelu ovog odlikovanja je njegov doprinos promicanju i boljem razumijevanju Japana kroz širenje aktivnosti kojima se zagovara mir, kao i regionalna razmjena između Japana i Hrvatske.

Po preuzimanju dužnosti gradonačelnika, Ivan Knez je pristupio svjetskoj udruzi Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), te uspostavio razmjenu između Biograda na Moru s Hiroshimom i Nagasakijem.

Organizacijom i održavanjem komemoracije u spomen žrtvama  atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija svake godine u kolovozu, nastojao je u Hrvatskoj proširiti razmjenu s Japanom.

Odličje će Knezu uručiti Nj.E. g. Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u Biogradu na Moru, u sklopu komemoracije u spomen žrtvama  atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija.

Početak ceremonije je u 20 sati kod bazena Ilirija u Biogradu na Moru.

Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj izražava svoje poštovanje gradonačelniku Ivanu Knezu na njegovim dugogodišnjim naporima, te mu čestita na dodijeljenom odlikovanju.

Usto, ovo odlikovanje prigodno se dodjeljuje u godini kada obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske.


Reci što misliš!