Događaji

oprezno za volanom!

U ponedjeljak započinje pojačana policijska kontrola prometa u cijeloj županiji

U ponedjeljak započinje pojačana policijska kontrola prometa u cijeloj županiji
Željko Lukunic/PIXSELL

Tijekom proteklih nekoliko dana na prometnicama zadarske županije, s aspekta sigurnosti, zabilježen je zabrinjavajući broj prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, dok je više osoba zadobilo teške i lake tjelesne ozljede

Prema analitičkom praćenju nesreća, kao žrtve prometnih nesreća pojavljuju se gotovo sve kategorije sudionika u prometu,  od vozača i putnika osobnih automobila, do najranjivijih sudionika u prometu poput vozača mopeda i motocikla i na kraju pješaka.

Imajući u vidu da se mjesec kolovoz statistički tretira kao mjesec s najviše zabilježenih prometnih nesreća, pa i onih s najtežim posljedicama o čemu svjedoče i podaci da je tijekom kolovoza 2017. godine na području PU zadarske, zabilježeno šest prometnih nesreća u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, dok su tri osobe zadobile teške i četiri lake tjelesne ozljede, u cilju smanjenja i sprječavanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, na području Policijske uprave zadarske predviđeno je provođenje niz preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na sve kategorije prometnih prekršaja s naglaskom na:

    • upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga,
    • upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme zabrane,
    • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
    • upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,
    • nepropisno pretjecanje, obilaženje ili mimoilaženje,
    • nekorištenje zaštitne kacige,
    • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
    • nepropisna uporaba mobitela, te drugi prekršaji čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.

Shodno navedenom,  u vremenu od 06. do 12. kolovoza 2018. godine provodit će se pojačani nadzor brzine kretanja vozila,  dok će se 08. kolovoza 2018. godine u vremenu od 08 do 14 sati, zasebno provesti akcija pod nazivom „Brzina-pretjecanje“,  kojom će se obuhvatiti svi vozači koji upravljajući svojima vozilima ne poštuju dopuštene brzine kretanja vozila i istodobno nepropisnim pretjecanjem ugrožavaju sebe i sve ostale sudionike u prometu.


Reci što misliš!