Događaji

kanaderi, kamere, dronovi

Hrvatska je spremna za požarnu sezonu

Hrvatska je spremna za požarnu sezonu
Marinko Karačić

Hrvatska je za ovogodišnju protupožarnu sezonu spremnija nego ikad prije. Uz snage na tlu i zračne snage Ministarstva obrane, od sad su nam na raspolaganju kamere i tri bespilotne letjelice i dronovi, a osnovano je i Operativno vatrogasno sjedište u Divuljama u kojem se donose sve bitne odluke, među kojima i onu o podizanju zrakoplova.

Sve ovo će skratiti vrijeme od dojave do odlaska na požarište za petnaestak minuta. Zasad je manje požara nego prethodnih godina, ali to nas ne smije zavarati, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković.

Razlog tome više oborina što opet znači i više vegetacije koja će se sušiti pa time biti i više opasnosti od požara.              

"Posebno ovaj južni dio Jadrana koji je na dnevnoj bazi u vrlo visokoj opasnosti. Vatrogasci i svi koji su uključeni u sustav pa i sam program Vlade koji je donesen, poduzete su sve mjere. Ipak treba biti oprezan, vegetacija i gorive mase ima puno i zato treba odmah i brzo reagirati.

"Zbog dodatne spremnosti zaposleno je tisuću sezonskih vatrogasaca, a povećana im je i naknada za 500 kn po vatrogascu.

Operativno vatrogasno sjedište u Divuljama posjetio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević. Ministar je objasnio kako upravo požari, opterećuju i veliki broj drugih europskih država navodeći primjer Grčke i dodao kako je takve i slične primjere, potrebno detaljno analizirati i ispitati kako bi se takve situacije spriječile i prevenirale na području Republike Hrvatske.

"Zadaća nam je odgovorno i racionalno to izučiti i to iskustvo naučene lekcije primijeniti i kod nas kako bi nam sustav bio još bolji, spremniji i učinkovitiji. To je proces kojem moramo ozbiljno pristupiti", rekao je i zaključio:

"Neosporno je kako država ima najveću odgovornost kada je u pitanju prevencija požara, međutim odgovornost imaju svi, svi su dužni prevenirati i upozoravati, a upravo je Sustav domovinske sigurnosti okvir za udruživanje sposobnosti države kada je u pitanje zaštita sigurnosti svih građana Republike Hrvatske".
 


Reci što misliš!