Događaji

jedinstven specijalitet

Bliži se još jedna ninska Šokolijada!

Bliži se još jedna ninska Šokolijada!

Želite li probati šokol – jedinstven ninski specijalitet i vidjeti kako se on pripravlja?! Iako ćete ga naći i u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje Ninskoj šokolijadi mnogo je više od toga.

Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima.

No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari. Ove godine to će biti 14. i 15. srpnja!

Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem „aromatizirana“ ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa.

Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova.

Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Dobar tek!


Reci što misliš!