Događaji

havarija broda kod jabuke

Spašeni mornari stigli u Split

Spašeni mornari stigli u Split
Vijesti.hr

U arhipelagu otoka Jabuka rano jutros dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora mora u prostor strojarnice, a nakon SOS poziva pokrenuta je hitna evakuacija posade. Osam članova policijskim je brodom prebačeno u Split, a zapovjednik i još četiri člana ostali su na brodu dok god bude moguće

Zapovjednik i preostali članovi posade pokušavaju spriječiti daljni prodor vode u potpalublje turskog teretnog broda 'Haksa' te spremiti brod za tegalj. Tu su i službenici Lučke kapetanije Split i situacija je trenutno pod nadzorom. Nije uočeno zagađenje mora, a dolaskom Brodospasovih remorkera znat će se više o tome je li brod sposoban za tegalj i kada, rekao je za Morski.hr glasnogovornik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture David Radas.

Iz Ministarstva su ranije izvijestili da su o havariji na brodu dojavu prvi primili Službenici za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), jutros u 04.16h. O događaju su potom obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

S 'Hakse' je dojavljeno o prodoru mora u potpalublje teretnoga broda dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i 2 državljana Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske te da im je potrebna pomoć.

Budući da je motorni tanker 'Valcadore', koji plovi pod zastavom Italije u trenutku nesreće plovio na oko 4 nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmjerila u spasilačku akciju, koji je na poziciju doplovio u 05.10 sati.

Evakuacija počela jutros u 6 sati

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirali Lučku kapetaniju Split i Pomorsku policiju Split, čije posade su odmah isplovili prema poziciji havarije. Središnjica je u akciju uključila i remorkere tvrtke Brodospas, a o svemu je obaviještena i Obalna Straža RH čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji sa MRCC Roma u akciju angažirala i talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti i prema potrebi bit će angažirani prema poziciji nesreće.


Reci što misliš!