Događaji

točno u 17 sati

Blokada prometa: Kako će postupati policija?

Blokada prometa: Kako će postupati policija?
Dino Stanin/PIXSELL

Točno u 17 sati danas na hrvatskim cestama trebalo bi doći do blokade prometa.

Naime, građanska inicijativa "Ugasi motor" već danima poziva građane da danas točno u 17 sati ugase motore na svojim automobilima i ne pomiču ih deset minuta. 

"Želimo zamoliti javnost da se sutra odazove u što većem broju u 17 sati i da zaustave svoje automobile kako bi ukazali vladi RH da su nameti na gorivo preveliki, a svi znamo što ti nameti dalje donose - rast cijena i pad standarda građana", rekao je jučer na press konferenciji pred Banskim dvorima jedan od organizatora prosvjeda, Vedran Franc.

Naime, inicijativa na taj način želi upozoriti i motivirati vladu da intervenira u cijene goriva. Poznato je da bi gorivo u Hrvatskoj moglo biti znatno jeftinije da se vlada odluči smanjiti trošarine.

Slični prosvjedi nedavno su održani u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pri čemu je došlo do zaista velikih zastoja u prometu i blokada prometnica.

Zbog toga se nameće pitanje - kako će se u slučaju blokade prometnica ponašati hrvatska policija?

Tim povodom popričali smo s glasnogovornicom MUP-a Marinom Mandić.

"Mi smo upoznati s tom inicijativom u kojoj se putem društvenih mreža poziva građane da od 17 do 17:10 na prometnicama zaustave svoja vozila. Međutim, obzirom na tu najavu skrećemo pažnju i podsjećamo građane da su kao sudionici u prometu dužni pridržavati se prometnih propisa. Naime, u zakonu u sigurnosti prometa na cestama navedeno je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu gdje bi to ugrožavalo sigurnost drugih vozača, odnosno sudionika prometa, ili da bi smetalo normalnom toku prometa ili kretanju pješaka", rekla je Mandić u razgovoru za Index.

"Obzirom da su i organizatori javno komunicirali određena pravila prosvjeda, na nama je da pozovemo građane da se pridržavaju prometnih propisa, a prema dosadašnjim saznanjima, ne očekujemo veće poremećaje u prometu, pa ni veće blokade prometa", rekla nam je glasnogovornica MUP-a.

"Naravno, mi ćemo pratiti stanje na terenu i sukladno tome se i prilagođavati", zaključila je Mandić.

Neslužbeno doznajemo da su u MUP-u najavu prosvjeda doživjeli kao želju za slanjem političke poruke, a ne izazivanje kaosa na cestama.

Upozoravaju da se nipošto ne smije dogoditi da vozila službi kao što su vatrogasci i hitna pomoć budu blokirana, a u konačnici, to su jučer na press konferenciji poručili i organizatori prosvjeda. 

Iz MUP-a poručuju da svatko ima pravo, unutar dozvoljenih okvira, slati svoju poruku. No, također naglašavaju da je na Ministarstvu unutarnjih poslova, kao instituciji koja je zadužena za sigurnost u prometu, pozvati vozače da se pridržavaju važećih propisa kako bi se promet odvijao normalno i bez ikakvih problema.

Ukratko - u policiji ne očekuju veće blokade i probleme u prometu zbog najavljenog prosvjeda. No, ukoliko do njih dođe, za očekivati je da će policija ipak intervenirati.


Reci što misliš!