Događaji

nakon nesreće kod donjeg srba

Djevojčica otpuštena iz bolnice, dječak prevezen u Zagreb

Djevojčica otpuštena iz bolnice, dječak prevezen u Zagreb
Dino Stanin/PIXSELL

Policija intenzivno traga za muškarcem koji je prije dva dana krijumčario 29-ero ilegalnih imigranata iz Afganistana i Iraka. U policijskoj potjeri probio je tri blokade, te nakon što su policajci zapucali prema kombiju, iskočio i pobjegao. U pucnjavi je ozlijeđeno dvoje djece.

Zdravstveno stanje 12-godišnjih djevojčice i dječaka je stabilno, javlja HRT. Djevojčica je puštena iz bolnice, dok je za dječaka organiziran prijevoz u zagrebačku bolnicu, rekao je zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Edi Karuc: 

- Njegovo stanje je sad stabilno, međutim zbog dugotrajnosti liječenja mi smo odlučili njega premjestiti u Kliniku za dječje bolesti, gdje su verzirani za intenzivno liječenje djece.

Izražavajući žaljenje zbog stradavanja djece ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje kako su policijski službenici koji su pucali u kombi krijumčara po svim sadašnjim saznanjima postupili opravdano:

-Postupili su u skladu sa zakonom, zbog toga što su bili u situaciji koja je prijetila njihovim životima. Sukladno, i pravilima struke i hrvatskim zakonima, u takvim situacijama je dopušteno korištenje vatrenog oružja.

I dok odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od MUP-a traži ispitivanje svih okolnosti oko postupanja policije, potporu policajcima dao je i ravnatelj policije Nikola Milina. Ističe kako MUP stalno jača borbu protiv svih oblika prekograničnoga kriminaliteta. A na granici BiH i Hrvatske procjenjuje se da je trenutno oko 4.000 migranata: 

- To zaista predstavlja migracijski rizik i prijetnju što se tiče Republike Hrvatske. Mi aktivno i intenzivno jačamo kapacitete na svim područjima uz granicu s BIH, i temeljem svih informacija i suradnje sa svim zemljama u okruženju mi aktivno radimo na suzbijanju ilegalnih migracija.

Izgred s krijumčarenjem ljudi dogodio se petsotinjak metara od granice s BiH. O sigurnosnim izazovima i novim ilegalnim migrantskim rutama kroz susjednu državu, ravnatelj SOA-e Daniel Markić: 

- Težak je problem. Kriminalne skupine su se aktivirale, to je na kraju krajeva bila tema Vijeća za nacionalnu sigurnost početkom tjedna. To znači da državni vrh shvaća taj problem. Naravno, nemamo jedno rješenje, sve naše institucije su se uključile, dobro surađuju kako bismo najbolje pristupili tom problemu. 

Potraga za krijumčarom i dalje traje u suradnji s međunarodnim tijelima. Utvrđuje se njegov identitet kao i druge okolnosti krijumčarenja 29-devetero ilegalnih migranata.


Reci što misliš!