Događaji

zadarski epidemiolog

Dr. Alan Medić: Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti

Dr. Alan Medić: Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti
Thinkstock.com

Zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj bila je 2015., s oko 200 oboljelih. Ove sezone ovo je prvi slučaj, zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva, kaže dr. Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo u Zadru

U zemljama u kojima se posljednjih godina smanjuje procijepljenost, raste broj zaraznih bolesti za koje smo mislili da su gotovo iskorijenjene pa je takav slučaj i s ospicama koje su potvrđene kod 34- godišnjeg muškarca u dubrovačkoj bolnici.

Zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj bila je 2015., s oko 200 oboljelih. Ove sezone ovo je prvi slučaj, zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva, kaže dr. Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo u Zadru, ali dodaje:

''Osobito kada se radi o ospicama u ovom slučaju jako je važno da imamo veliki cijepni obuhvat. Jer u svim ovim zemljama gdje se događaju epidemije ospica pao je cijepni obuhvat. Pao je ispod granice od 95 posto.

U Dubrovačko- neretvanskoj županiji je u nekim dijelovima cijepni obuhvat pao na 30 do 50 posto. I kada nam tako nisko  padne  cijepni obuhvat, osoba koja nam je donijela ospice,  kao u ovom slučaju, vrlo je lako može prenijeti na druge koji nisu cijepljeni.

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti i kod vrlo kratkog  kontakta sa zaraženom osobom,  čak i da prođete pored nje, bolest se može prenijeti na vaše dijete ili necijepljenu osobu'', izjavio je za u programu Radio Zadra zadarski epidemiolog dr Alan Medić.

 


Reci što misliš!