Događaji

predali ih hrvatskim kolegama

Slovenija: Ilegalni ulasci migranata tijekom vikenda

Slovenija: Ilegalni ulasci migranata tijekom vikenda
Zarko Basic/PIXSELL

Slovenska policija objavila je da je u noći s nedjelje na ponedjeljak na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje prilikom pregleda teretnog vozila registarskih oznaka Srbije našla četiri stranca.

Stranci su bili sakriveni među teretom te su pokušali izbjeći kontrolu pa ih je slovenska policija, nakon predviđenog postupka, predala hrvatskim kolegama.

Isto tako iz policijske uprave Novo Mesto priopćili su da su tijekom vikenda na području općina Metlika i Črnomelj otkrili i pridržali 75 stranaca koji su nezakonito ušli u državu.
Riječ je o državljanima Pakistana, Afganistana, Alžira, Sirije, Maroka, Indije i Tunisa koji su nakon dolaska policije zatražili međunarodnu zaštitu, pa su smješteni u azilni dom.

Riječ je o pograničnim općinama uz rijeku Kupu, pa se vjeruje da su i oni u Sloveniju ušli na mjestima gdje je rijeka nešto plića ili su je preplivali.

Zadnjih par mjeseci na taj je način u zemlju ušlo više desetaka ilegalnih migranata, no slovensko ministarstvo unutarnjih poslova navodi da stvari imaju pod kontrolom i da situacija nije ni izdaleka kritična kako je bilo u vrijeme masovnih migracija tzv. balkanskom rutom 2016/2017. godine.

Pitanje ilegalnih migracija u Sloveniji koja se nalazi u jeku kampanje pred parlamentarne izbore što se održavaju u nedjelju jedna je od vodećih političkih tema koju je nametnula Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, jedna od vodećih u predizbornim anketama.

Bivši premijer i dosadašnji lider konzervativne oporbe, koji bi mogao postati i novi premijer, zadnjih je mjeseci zaoštrio retoriku prema migracijskom pitanju, približivši se poziciji mađarskog premijera Viktora Orbana.
Janšina stranka na predizbornim je plakatima izašla s tvrdnjom da jedan ilegalni migrant porezne obveznike košta skoro dvije tisuće eura mjesečno, što vladini izvori niječu, kao i navodnu mogućnost skorog novog migrantskog vala, sa Bliskog istoka ili iz Afrike.

Odlazeći premijer Miro Cerar kojemu predizborna ispitivanja ne daju mnogo šanse izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote da je njegova vlada prema migracijskom problemu vodila "uravnoteženu politiku" iako je u dijelu granice prema Hrvatskoj u jesen 2015. počela postavljati bodljikavu žicu koja se tamo još uvijek nalazi.

"Uvijek ću se zauzimati za to da smo u tom pitanju solidarni, ali moramo osigurati sigurnost naših državljana, a ne samo migranata", kazao je Cerar koji u načelu osuđuje radikalnu protumigransku retoriku Janšine stranke.

"Žicu prema Hrvatskoj postavili smo u vrijeme najveće migrantske krize kad je u zemlju nekontrolirano ulazilo i do 12000 ljudi dnevno", kazao je Cerar, dodavši da će se, ako i dalje bude u vrhu slovenske politike ili na čelu vlade, zauzimati da se žica na granici idućih godina zamijeni panelnom ogradom "ili u cijelosti makne" ako to budu dopuštale prilike.


Reci što misliš!