Događaji

Poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Obavijest proizvođačima: Na vrijeme zaštitite svoje voćke

Obavijest proizvođačima: Na vrijeme zaštitite svoje voćke
Matija Habljak/PIXSELL

Poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba - podružnica Zadar, izdala je posebno priopćenje za sve proizvođače koštićavog voća.

Donosimo priopćenje:

''Dolaskom toplijeg vremena i najavljujućih proljetnih temperatura, upozoravamo proizvođače koštičavog voća, posebice trešnje i višnje, da cvatnja samo što nije započela (vidljivi su vrhovi latica u pupovima) te je voćke potrebno na vrijeme zaštititi protiv najopasnije bolesti uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa).

Simptomi se primjećuju za vrijeme  cvatnje, grančica s cvijetom se suši. U cvatnji se preporučuje jedno do tri tretiranja, ovisno o vremenskim uvjetima i dužini cvatnje.

Stoga preporučamo da voćke na  početku i na kraju cvatnje zaštitite  jednim od sljedećih fungicida: Chorus 50 WG ili Luna Experience registririrani za primjenu u trešnji  i višnji , Indar 5 EW ili Switch 62,5 WG ili Nativo 75 WG ili Teldor SC 500  registrirani za primjenu u trešnji.

Što se tiče proizvođača breskve i nektarine koje su ovisno o sorti u fazi pune cvatnje i završetka cvatnje također preporučamo jedan od navedenih fungicida koji su također registrirani za primjenu u breskvi a Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG i  Chorus 50 WG u nektarini.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja.

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!''

 


Reci što misliš!