Događaji

sirija

Iran nastavlja napade na 'teroriste' oko Damaska; u Istočnoj Guti nove žrtve

Iran nastavlja napade na 'teroriste' oko Damaska; u Istočnoj Guti nove žrtve
AP

Iran je najavio da će nastaviti napade na predgrađe Damaska koje drže 'teroristi', a drugdje će Iran i Sirija poštovati UN-ovu rezoluciju o 30-dnevnom humanitarnom prekidu vatre, unatoč kojoj, kako prenose agencije, sirijske snage i dalje tuku Istočnu Gutu gdje je u nedjelju ubijeno troje civila.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži tridesetodnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći kriznim područjima dok traju bombardiranja enklave Istočne Gute blizu Damaska u jednoj od najsmrtonosnijih operacija u sedmogodišnjem ratu.

Prihvaćeni tekst rezolucije koji stupa na snagu 'bez odgađanja' i mijenjan je nekoliko puta zahtijeva da 'sve uključene strane zaustave napade' u idućih trideset dana kako i se dostavila humanitarna pomoć i evakuirali bolesni i najteže ozlijeđeni, piše tportal.

No u Istočnoj Guti i u nedjelju su padale civilne žrtve.

Tri civila ubijena su, a 27 je ranjenih u nedjelju, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a prenosi agencija AFP.

No 'bombardiranja su smanjenog intenziteta' u odnosu na prethodne dane, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Rekao je da se 'sukobljavaju režimske snage i pobunjenička skupina Džaiš al-Islam' na jugu Istočne Gute.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zautavljanje neprijateljstava.

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, a među ubijenima je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.


Reci što misliš!