Događaji

obilan snijeg zadao probleme

Gradonačelnik Delnica: Grad funkcionira, to je najvažnije

Gradonačelnik Delnica: Grad funkcionira, to je najvažnije
Nel Pavletic/PIXSELL

Dijelovi Hrvatske i dalje se bore sa obilnim snijegom. Najteže je na području Delnica, gdje na uklanjanju milijuna kubičnih metara s prometnica pomaže i vojska.

Do kraja dana u Gorskom kotaru očekuju se nove količine snijega. U Delnicama je situacija ipak malo bolja nego jučer. Snijeg trenutno ne pada, a i kamioni i strojevi županijskih službi stigli su u pomoć, kaže gradonačelnik Ivica Knežević.              

''Snijeg je i dalje, naravno, do samih streha, ekstremno je visok. Grad funkcionira, to je najvažnije, do svake kuće se može. Nije alarmantno, nije panično, ali je vrlo složeno‘‘.

Kasnije večeras službe će osim prometnica pojačati čišćenje prilaza vrtiću, školi, gimnaziji i ostalim ustanovama zbog nove opasnosti.

‘‘Prijete velike ledene sige sa krovova. To se ruši ciljano da ne bi palo na nekoga i da ne bi povuklo limene krovove‘‘, kaže Knežević.

Pristup svim naseljima na delničkom području osiguran je za Hitnu pomoć, vatrogasce i opskrbu, dodaje gradonačelnik. No više od toga se ne može, jer u pitanju je odvoz milijuna bijelih kubika, što je nemoguće za lokalnu blagajnu. Na traženje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Grad Zagreb šalje pomoć Delnicama i to frezu za čišćenje snijega.

Na terenu su uz redovite službe angažirani stožeri civilne zaštite i oružane snage koje je jučer na terenu obišao ministar obrane Damir Krstičević. U Delnicama je bio i na sastanku kriznog stožera.

"Da vidimo što možemo dalje kako bi što prije ovu priču izdržali i onda kako bi se sve skupa stavilo u normalu i kako bi Delnice kao grad mogle nastaviti funkcionirati kako je potrebno."

Vojska je i u Lici, gdje pomaže oko 300 pripadnika.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra prema Rijeci nema slobodnog pravca za kamione i tegljače i obrnuto, dok za Dalmaciju mogu na A1 do Svetog Roka, a dalje preko Gračaca i Obrovca.

Prognostičari, pak, nakon snijega najavljuju da Hrvatskoj slijedi val hladnoće.


Reci što misliš!