Zadrani uživali u ribljim specijalitetima
Spektakularna gala večera u Arsenalu povodom otvorenja Tuna, Sushi & Wine Festivala
Više od 1.400 Zadrana i gostiju festivala uživalo u ribljim specijalitetima, vinima zadarskih vinara i Nihashijevim cvjetovima u ledu
Kada je najveći japanski umjetnik izrade figura u ledu i jedini u svijetu koji od posebno pripremljenog tankog, osjetljivog i prozirnog leda izrađuje cvjetne oblike, Kazuyuki Nihashi, u svega desetak minuta „Makita“ bušilicom izradio spektakularni kolorirani cvijet s peteljkama – do posljednjeg mjesta ispunjenim „Arsenalom“ protegao se uzdah oduševljenja i zapanjenosti. Vidjeti Nihashija na djelu zaista je bilo očaravajuće za više od 1.400 ljudi, kao što je impozantan bio i natpis Zadar kojega je Nihashi deset sati izrađivao u posebnim uvjetima komore.
Ostatak gala večeri otvaranja „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ ponudio je obilje gastronomskog užitka i najbolje od japanske gastronomske tradicije. Vrhunski hrvatski chefovi – slavni Hrvoje Zirojević iz „Laganinija“ na Palmižani, japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana „Takenoko“, zadarski chef i predavač u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Josip Vrsaljko te chef hotela „Adriatic“ biogradske „Ilirije“ Ante Kulaš – održali su live cooking show pripremajući na najrazličitije načine visokokvalitetnu hrvatsku tunu iz zadarskog akvatorija i drugu vrhunsku plavu ribu.
„Hrvati su bili naviknuti na hranu koja se peče ili priprema na drukčiji način, pa je trebalo vremena naviknuti ih na ovakav način pripreme tune i ribe. Probao sam ribu spremljenu na hrvatski način, ali moja preporuka uvijek ide prema japanskom načinu i sushiju“, kazao je chef Mochizuki koji duže od desetljeća Zagrepčanima u restoranu „Takenoko“ priprema najslavnije japansko jelo.
Chefa Zirojevića okružili su mladi kuhari i kuharice, a njihov poveći broj sugerirao je kako je prošao cijeli dan uoči gastro večere u „Arsenalu“.
„Cijeli dan smo spremali oko 2.600 do 2.700 porcija, ali smo uspjeli. Samo u tartaru od tune ima pet različitih segmenata koji se ručno spremaju, a kako ih ima 800 možete zamisliti kakav je to posao. Zahvalan sam svojim vrijednim pomoćnicima, bez njih ne bih uspio“, pohvalio je velikan hrvatske gastronomije angažman učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.
Svoj su gastro kutak imali i svi drugi zadarski i hrvatski restorani koji ove godine čine bitan programski dio TSWF-a. Već od danas počet će njihovo predstavljanje na gastro kućicama u atriju palače Cedulin, zajedno s vinarima zadarske regije čija su se vina posluživala u „Arsenalu“ te proizvođačima maslinovog ulja, sira, soli i gljiva. Nakon što je završen program s voditeljem večeri i zabavljačem Lukom Bulićem, nastupili su sjajni glazbenici iz više različitih bendova pod imenom „Jeremiah’s“ ponudivši gostima gala večeri dobru glazbu i zabavu. Četvrto izdanje „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ službeno je otvoreno jučer ujutro u Kneževoj palači izložbom fotografija „Fantastična tuna“ fotografa Marija Kučere, a nastavlja se danas cjelodnevnim gastro programom u tri termina u atriju palače Cedulin.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
-
S utorka na srijedu, 10./11. prosinca u Sv. Filip i Jakovu nepoznati počinitelj je provalio u građevinski kontejner odakle je otuđio više komada raznog električnog i drugog alata, u vlasništvu dva trgovačka društva. Ukupna materijalna šteta je nekoliko tisuća eura.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!