Događaji

na dijalog između dviju strana

Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvat ću Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvat ću Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj
Dino Stanin/PIXSELL

"Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače", kazala je u obraćanju s Pantovčaka predsjednica.

"U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti. Osobito su tim pitanjima još opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom".

"Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, odnosi Beograda i Zagreba pogoršani su u zadnje vrijeme te je došlo do izmjene prosvjednih nota.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je prije par dana notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje.

Nakon hrvatske note,uslijedila je reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ocijenio da je prosvjedna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN-a na otvaranju izložbe ravna onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja Dana Holokausta.

Jučer se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da ne vidi povod za prosvjednu notu.

''Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatrno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta', rekla je srbijanska premijerka.


Reci što misliš!