u sklopu tuna, sushi& wine festivala
Poznati japanski performer, Kazuyuki Nihashi, izradit će na gala večeri u „Arsenalu“ figure u ledu
Najveća senzacija i atrakcija velikog otvorenja ovogodišnjeg „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ bez ikakve sumnje bit će performans japanskog umjetnika Kazuyukija Nihashija koji će pred očima publike u „Arsenalu“ teškom i moćnom „Makita“ bušilicom u kratko vrijeme u stopostotnom prozirnom, lomljivom i osjetljivom ledu izrezbariti cvjetnu figuru.
To ne radi nitko u svijetu, takvo što Zadar još nikad nije vidio,
kao što ni 60-godišnji gospodin Nihashi, inače najveći živući
umjetnik rezbarenja figura u ledu u Japanu, nikad nije bio u
Hrvatskoj. Sve će se u petak 2. veljače u „Arsenalu“ dogoditi
prvi put.
„Nisam se u početku dao lako nagovoriti na dolazak, ali sada sam
zaista uzbuđen i jedva čekam nastupiti na festivalu u Zadru. Nema
ljepšeg od prvog nastupa u nekom mjestu i pred publikom koja me
još nije upoznala, pa s nestrpljenjem iščekujem izlazak na
pozornicu i reakciju domaće publike“, kaže nam gospodin Nihashi.
Kako je riječ o čovjeku koji je već 30 godina prvo ime „Sapporo
Snow Festivala“, najvećeg japanskog festivala ledenih i snježnih
skulptura koji se održava tijekom veljače, do njega nije bilo
lako doći ili ga privoliti na dalek put.
Prilika se pružila u travnju prošle godine kada su predstavnici
„Makita“ bušilica iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije
boravili poslovno i turistički u Japanu gdje im je vodička bila
Jelena Yamasaki, dobri duh „Tuna, Sushi
& Wine Festivala“ u Zadru i osoba zadužena za
japanski dio priče zadarskog festivala. Tada je vidjela gospodina
Nihashija na djelu i odlučila pozvati ga u Zadar.
„Moment kada se na kraju led ispegla s maksimalno
zagrijanom peglom kako bi napravljeni cvijet zasjao što jače, bio
je toliko impresivan da sam ga odmah odlučila pozvati u Zadar.
Jednako je uzbudljiv i kontrast rada grube Makita bušilice s
lomljivim ledom te prekrasni cvijet kao rezultat toga rada.
Cvijet je poput lijepe ikebane“, priča nam gospođa
Yamasaki o svom prvom susretu s japanskim umjetnikom nakon kojega
je uspostavljena suradnja.
Impresioniran cijelom pričom oko festivala tune u Zadru, umjetnik
Nihashi dat će svoj posebni doprinos ne samo izradom cvijeta u
ledu, već i dodatnim motivima. Napravit će slova od leda, ili
bolje je reći – napisat će bušilicom u ledu Zadar , a također će
prvi put u svojoj karijeri pokušati j izraditi lik tune, kao
jednog od simbola TSWF-a. Sljedećeg jutra na otvaranju gastro
kućica kod palače Cedulin gospodin Nihashi izradit će ponovno
cvijeće u ledu te Kabuto, poznati samurajski šljem, a ovisno o
temperaturi zraka pokušat će napraviti i cijelu figuru
samurajskog ratnika.
Nihashi san rođen je u gradu Hamamatsu u prefekturi Shizuoka
u kojoj se nalazi i poznata vulkanska planina Fuji, od 2013.
godine upisana na UNESCO popis svjetske baštine u Aziji kao
„Fujisan, sveto mjesto i izvor umjetničkog nadahnuća“. Na
primjeru Nihashija, u potpunosti je opravdala tu sintagmu iako je
životni put japanskog umjetnika u početku išao drugim smjerom.
Njegova je obitelj vrlo cijenjena kao kuharska obitelj, pa je kao
najstariji sin od oca trebao preuzeti vodstvo restorana.
„To je nešto što se po japanskoj tradiciji od vas jednostavno očekuje. Iako sam kao kuhar bio uspješan, ipak sam najviše uživao u izradi sitnih i profinjenih cvjetova od povrća koristeći razne noževe. Nakon što sam vidio kako u internacionalnoj kuhinji koriste i led za ukrašavanje jela, pokušao sam u ledu izraditi te krhke latice cvjetova raznih boja.
Do tada, a koliko znam – ni sada, to ne radi nitko drugi u
svijetu“, priča nam japanski umjetnik o korijenima fascinacije
rezbarenjem ili bušenjem leda te pravljenju skulptura. Već su mu
prvi radovi u ledu otvorili vrata za novi posao: njegovo cvijeće
u ledu brzo je i svugdje postalo traženo, bilo za potrebe raznih
događaja, vjenčanja ili partija. Ono što je drugi ili krajnji dio
te priče, može se opisati kao rad na djelima koja bez posebnih
uvjeta u hladnim komorama ne mogu dugo preživjeti. Nihashi je
umjetnik čija je umjetnost sadržana u činu stvaranja i
neposrednog doživljaja gledatelja. Evo što kaže:
„To je isto kao i kuhanje. Godinama sam bio top kuhar u
restoranu svojih predaka i hrana koju smo spremali za naše goste
nastajala je pred njima i vrlo brzo nestajala. Kada se ta hrana
konzumira, više se ne može vidjeti njezina posebnost, ljepota ili
osjetiti jedinstvenost. Isto je s ledom: prebrzo se topi, prebrzo
pobijeli i preosjetljiv je na promjene temperature, ali njegova
je ljepota sadržana u tom kratkom momentu koji se ne ponavlja i u
kojemu prisutni uživaju bez mogućnosti za ponavljanjem“.
Kada su u pitanju motivi koje izrađuje u ledu, pored velikih
skulptura automobila i junaka animiranih serija, priča se u
osnovi ipak vraća na početak i trajnu fascinaciju cvijećem.
„Da, definitivno cvijeće. Postoji kontrast kada koristim bušilicu
namijenjenu bušenju tvrdih zidova, jer s tom grubom spravom bušim
kroz vrlo tanki, delikatni i posebni led koji je ujedno i najviše
kategorije izvrsnosti. Izrađujem nježne, tanke i lomljive latice
cvijeća u boji sezone. To je zapravo nespojiva kombinacija, ali
kao i u životu – sve je moguće ako se dovoljno vjeruje i puno
potrudi“, tvrdi Nihashi kojemu za izradu skulptura ne treba puno
vremena. To je stvar koliko vještine, toliko i zadanosti zbog
brzog topljenja leda. Nihashi zaključuje:
„To je nešto van kontrole umjetnika, a opet je i izazov s
najvećom mogućom motivacijom. Kako se led prebrzo topi, obično mi
za izradu cvijeta u ledu treba svega pet do deset minuta ukoliko
postoji odgovarajuća temperatura kod performansa, skladištenja te
kasnije i kod izlaganja. No, kod skulptura ljudskog oblika treba
čak do dva do tri dana“.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Izdvojeno
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
-
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odmjerit će snage sa Španjoskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Nizozemskoj i Njemačkoj, odlučio je ždrijeb u Beču.
-
Kao najznačajnija regionalna zvijezda, Severina nije poznata samo po svojim pjesmama, nego i po tome da se ne boji reći što misli.
-
Hrvatski skijaš Samuel Kolega osvojio je šestu poziciju na slalomu Svjetskog kupa u francuskom Val D'Isereu, čime je izjednačio svoj najbolji doseg karijere.
Reci što misliš!