Događaji

ospice u okruženju

U Zadarskoj županiji procijepljenost protiv ospica oko 95 posto

U Zadarskoj županiji procijepljenost protiv ospica oko 95 posto
RTL

U zemljama u kojima se posljednjih godina smanjuje procijepljenost, raste broj zaraznih bolesti za koje smo mislili da su gotovo iskorijenjene pa je ovih dana aktualna pojava ospica u Srbiji, Sloveniji, Italiji i Grčkoj.

U Hrvatskoj nema oboljelih od ospica, ali ima protivnika cijepljenja iako stručnjaci tvrde da "cjepiva nikada nisu bila sigurnija nego danas".

Ospice su zarazna bolest uzrokovane virusom morbila, inkubacija je kratka, oko desetak dana. U zemljama u kojima pada procijepljenost javlja se epidemija ospica, javlja Radio Zadar.

''Što se u pravilu događa svakoj zemlji kada cijepni obuhvat protiv ospica padne ispod 90, 80 posto, a u nekim zemljama  i 40 posto. I onda s obzirom da je taj virus jako zarazan i prenosiv brzo se širi među populacijom koja nije cijepljena ili se ne može cijepiti'',  ističe voditelj Službe epidemiologije zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr Alan Medić.

Zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj bila je 2015. sa oko 200 oboljelih, a ove sezone nema prijavljenih slučajeva  zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva, kaže dr  Medić:

''U našoj, Zadarskoj županiji procijepljenost je oko 95 posto. Najnižu procijepljenost imaju Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko- neretvanska županija. Međutim, evo jednog primjera od prije dvije godine kada je u susjednoj BIH-a bila epidemija. Procijepljenost u Splitskoj županiji bila je vrlo niska, u nekim dijelovima i do 20 posto. Međutim kada se epidemija iz BIH-a približila, kolege u Splitu su samo u mjesec dana digli tu procijepljenost na više od 90-95 posto''.

I kod nas ima protivnika koji cijepljenje doživljavaju negativnim i opasnim, no tvrdi zadarski epidemiolog cijepiva su sigurna: Tehnologija je napredovala. Cijepiva se jako dobro i kvalitetno prate. Brojne studije pokazale su da su cjepiva ne samo učinkovita već i da je korist od cijepljenja puno veća od ne cijepljenja.


Reci što misliš!