Događaji

Miran dan u Savudrijskoj vali

Miran dan u Savudrijskoj vali
Duško Marušić/PIXSELL

Drugi je dan otkako su slovenske vlasti počele jednostranu provedbu arbitražne odluke o granici. Naši ribari i danas su imali pratnju hrvatske policije, a incidenata u Savudrijskoj vali nije bilo. No hrvatski ribari strahuju od kazni kojima naši susjedi prijete.

Miran dan u Savudrijskoj vali. Jutros ribari nisu išli prema sredini vale nego prema granici iz arbitražne odluke koju Hrvatska ne prihvaća, a koja je jednu milju udaljena od obale i to uz pratnju hrvatske policije. Brod slovenske policije nije se približavao, a nije bilo danas ni slovenskih inspektora pa tako nije bilo niti incidenata. No naši ribari strahuju od visokih kazni nakon što su ih jučer zapisali slovenski ribarki inspektori. Evo što nam je rekao savudrijski ribar Ecio Kocijančić.              
           
"Stanje je mirno. Išli su ribari u ribarenje, ali nisu prešli granicu. Ribari se boje kazni, čuo sam da nam prijete kazne od 40 tisuća eura", rekao nam je Kocijančić.

A ako je suditi prema jučerašnjim riječima Boštjana Šefica, državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije, strah hrvatskih ribara od mogućih kazni je opravdan.              
           
"S današnjim danom kažnjavat ćemo sve koji su nezakonito postupali na slovenskom moru. Slovenska policija će zaštititi slovenske ribare. U slovenskom moru ne može djelovati nitko osim slovenskih državnih tijela", rekao je Šefic.

Na istom tragu je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. "Nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi aktivnosti", rekao je za POP-TV.

Dodao je da Slovenija bilježi sve incidente i priprema se za izvjesnu tužbu pred sudom Europske unije. "Za tužbu imamo već dosta materijala", rekao je.

Ponovio je Erjavec da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor niti u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu. Smatra da su svi pravni argumenti na strani Slovenije.Države članice Europske unije mogu pred sudom tužiti jedna drugu, ali to moraju učiniti sporazumno, rekao je za slovenski Dnevnik Koen Lenaerts, predsjednik suda Europske unije pred kojim Slovenija najavljuje moguću tužbu protiv Hrvatske. Dodao je i da su takve tužbe rijetke.

Nije želio komentirati predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske jer u njega, kako je rekao, nije dobro upućen, pa o njemu može govoriti samo načelno i općenito.


Reci što misliš!