Događaji

legendarni nogometaš

Senator George Weah vodi na predsjedničkim izborima u Liberiji

Senator George Weah vodi na predsjedničkim izborima u Liberiji

Senator George Weah, legendarni liberijski nogometaš, nalazi se u vodstvu na predsjedničkim izborima u Liberiji koji bi trebali dovesti do prvog mirnog prijenosa vlasti u toj zapadnoafričkoj zemlji nakon više desetljeća, pokazali su prvi djelomični rezultati koje je u četvrtak objavilo izborno povjerenstvo, prenose agencije.

Weah vodi u 11 od 15 liberijskih regija, a njegov je najveći suparnik sadašnji potpredsjednik Joseph Boakai, koji je dobio najviše glasova samo u jednoj regiji, ali se u većini drugih nalazi odmah iza bivše nogometne zvijezde.

No, 48 sati nakon glasovanja, ti prvi rezultati zasad ne otkrivaju hoće li jedan od njih dvojice ostvariti pobjedu već u prvome izbornom krugu i naslijediti dosadašnju predsjednicu nobelovku Ellen Johnson Sirleaf, prvu demokratski izabranu šeficu države u Africi, objavilo je Nacionalno izborno povjerenstvo, ponovivši pozive na strpljenje i smirenost.

"Povjerenstvo je odlučno objaviti rezultate na vrijeme, ali se to ne može učiniti na uštrb egzaktnosti", izjavio je njegov predsjednik Jerome Korkoya, ističući da još nije "proglasio nijednog pobjednika".

U pokrajini glavnog grada Monrovije u kojoj se nalazi gotovo 40 posto od oko 2,1 milijun birača u zemlji, gdje je izabran za senatora 2014., na samo 14,8 posto prebrojanih listića George Weah dobio je više od 50 posto nasuprot 26,6 posto za Josepha Boakaija.

Među najnapučenijim pokrajinama u toj malenoj anglofonoj zemlji zapadne Afrike, nekadašnjem nogometašu daje se lagana prednost ispred Boakaija u Bongu (sjeveroistočno od Monrovije) i Margibiju (istok). Boakai vodi u svojoj rodnoj pokrajini Lofa (sjever).

Konačni rezultati prvog izbornog kruga održanog u utorak bit će objavljeni do 25. listopada, a ako nijedan od kandidata ne bude imao većinu, drugi krug će se održati sljedećeg mjeseca.

Predstavnici promatračke misije EU-a objavili su u četvrtak da se "provedba glasovanja može uglavnom ocijeniti kao dobra ili vrlo dobra".

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Ellen Johnson Sirleaf (78) nalazila se na čelu Liberije posljednjih 12 godina, a zemlja je u tom razdoblju doživjela brzi društveni i ekonomski oporavak nakon građanskog rata koji je bjesnio od 1989. do 2003.

Ovi su izbori prilika da se u Liberiji dogodi prvi uistinu demokratski prijenos vlasti u 73 godine.

Johnson Sirleaf (78), koja se nakon dva uzastopna mandata više nije mogla kandidirati, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2011. za zasluge u ostvarenju mira nakon što je građanski rat njezinu zemlju pretvorio u pustoš. Gospodarstvo je sada četiri puta veće nego što je bilo kada je preuzela dužnost 2005.


Reci što misliš!