Događaji

Ponavljanje povijesti:

Država je prije 20 godina također osnovala povjerenstvo koje je provjeravalo Agrokor

Država je prije 20 godina također osnovala povjerenstvo koje je provjeravalo Agrokor
Goran Stanzl/PIXSELL

Prvo istražno povjerenstvo, na čijem je čelu bio Vladimir Šeks, je 1996. tijekom petomjesečne istrage saslušalo je i 20 svjedoka iz javnog i privatnog sektora

Saborsko istražno povjerenstvo još je prije 20 godina, davne 1996., ustanovilo da država na štetu javnog interesa pogoduje Agrokoru, ali vlasniku koncerna nije se dogodilo ništa, piše Jutarnji list.

Prvo istražno povjerenstvo Sabor je osnovao u listopadu 1996. nakon što je te godine donesen zakon koji regulira njihov rad. Te godine Hrvatska je morala interventno uvesti brašno po visokoj cijeni jer je Državno ravnateljstvo za robne zalihe odobrilo izvoz pšenice namijenjene domaćim potrebama. 

Tijekom petomjesečne istrage Povjerenstvo na čijem je čelu bio Vladimir Šeks, saslušalo je i 20 svjedoka iz javnog i privatnog sektora, a među njima i vlasnika Agrokora, Ivicu Todorića. Tada je zaključeno da su vodeći ljudi Državnog ravnateljstva lažno napuhavali zalihe žita kako bi ga bez javnog natječaja, ispod cijene, prodavali privatnim tvrtkama koje su pšenicu skupo preprodavale na inozemnom tržištu, a među njima je prednjačio Agrokor.

Privatne tvrtke su višestruko prekoračivale ugovorene rokove skladištenja, čekajući da cijene pšenice na vanjskom tržištu skoče, a čitav trošak skladištenja, utovara, prijevoza i špedicije te pšenice plaćala je država. Todorić je tadakasnio s plaćanjem otkupljene pšenice zbog čega se država morala dodatno zadužiti da bi kreditirala sjetvu. 

Utvrđeno je i da je Agrokor samo tijekom 1995. i 1996. izvezao 130.999 tona pšenice otkupljene iz robnih zaliha i prodao je na svjetskim tržištima za 19,8 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Povjerenstvo je podnijelo kaznene prijave protiv 50 osoba, što iz državnog, što iz privatnog sektora, koje su sudjelovale u tome poslu, ali Ivica Todorić i model njegova poslovanja ostali su neokrznuti, piše Jutarnji list.


Reci što misliš!