Događaji

pomažu iraku

Iran uveo naftni embargo iračkom Kurdistanu

Iran uveo naftni embargo iračkom Kurdistanu

Iran je u subotu zabranio uvoz i izvoz naftnih proizvoda s iračkim Kurdistanom i najavio zajedničke vojne vježbe s iračkom vojskom blizu te autonomne pokrajine koju je Turska optužila da je s izraleskim Mossadom organizirala sporni referendum na kojem je glasala za neovisnost.

Sve prijevozničke tvrtke i vozači primili su naredbu da ne prevoze rafinirane naftne proizvode između Irana i susjednog Kurdistana "sve do nove naredbe", izvijestila je državna televizija Irib citirajući ministarstvo transporta.
 
Irački Kurdi su velikom većinom u ponedjeljak glasali za odcjepljenje i razljutili Tursku, središnje vlasti u Bagdadu, Iran, a ne priznaju ga ni Sjedinjene Države  kao i druge sile koje se pribojavaju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji.
 
U odgovoru na referendum iranske i iračke oružane snage najavile su da će održati zajedničke vojne vježbe u blizini svojih granica, objavila je u subotu iranska državna televizija.
 
Tim vježbama Teheran nastoji pomoći Bagdadu nakon kurdskog referenduma o neovisnosti.
 

Odluka je donesena na sastanku iranskih vojnih zapovjednika koji su također "dogovorili mjere za uspostavu sigurnosti na granicama i primanje iračkih snaga koje će biti razmještene na nadzornim točkama na granici", rekao je glasnogovornik vojske.


Reci što misliš!