Događaji

obilježen jubilej letačke karijere

Pukovnik Harapin ostvario 2 tisuće sati naleta na Pilatusu

Pukovnik Harapin ostvario 2 tisuće sati naleta na Pilatusu
morh

Zapovjednik Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), pukovnik Željko Harapin, ostvario je u četvrtak 7. rujna 2017. dvije tisuće sati naleta na avionu Pilatus PC-9M!

Službenu oznaku i certifikat tvrtke Pilatus za jubilarnih 2000 sati naleta pukovniku Harapinu uručili su Načelnik stožera 93. zb pukovnik Mario Pleša i voditelj Operativnog odsjeka 93. zb pukovnik Damir Barišić, koji su uputili čestitke odmah nakon slijetanja sa obučnog leta koji je pukovnik Harapin imao sa polaznikom obuke iz Sultanata Oman.

U spontano organiziranoj maloj svečanosti pukovnik Harapin nije niti znao da je današnjim letom ušao u „Klub 2000“ ostvarenih sati naleta na Pilatusu.

Pukovnik Harapin ostvario 2 tisuće sati naleta na Pilatusu Pukovnik Harapin ostvario 2 tisuće sati naleta na Pilatusu

Naime u službenom evidenciji otkriveno je kako je pukovniku Harapinu još nedostajalo 15 minuta naleta za jubilarnih 2000 sati, te je čestitka pilota i zrakoplovnih tehničara bila doista pravo iznenađenje i čestitka koju nije očekivao.

Pukovnik Harapin imao je prvi let na Pilatusu PC-9M 1996. godine i upravo je na ovom tipu aviona ostvario i najviše naleta u svojoj letačkoj karijeri.

„Nakon temeljne i napredne obuke, specijalizacije za nastavnika letanja i mnoštva sati provedenih u ulozi nastavnika letanja moram priznati kako sam uživao u svakom letu te kako je taj elan, naboj  i energiju osjećam i danas.

Pilatus PC-9M je odličan avion i jedan je od najkvalitetnijih aviona u svojoj klasi zbog čega sam izuzetno ponosan i zahvalan što sam nakon više od 20 godina letačkog staža uspio dostići taj mali osobni cilj i ostvariti nalet od 2000 sati.

No to nije kraj, jer Pilatus i ja immao još dosta energije za puno novih izazova“, kazao je pukovnik Harapin primajući čestitke za nadasve respektabilni nalet bez ijednog ozbiljnijeg incidenta ili ugrožavanja sigurnosti letenja.

Nakon pukovnika Damira Barišića ovo je drugi pilot u HRZ i PZO koji je uspio zabilježiti 2000 sati naleta na Pilatusu PC-9M, a prije tri godine Eskadrila aviona obilježila je i 50 000 sati naleta na ovom tipu aviona što je i ovjekovječeno posebno oslikanim avionom u znaku jubilarnog naleta.

 


Reci što misliš!