Događaji

gusterne prazne, požari divljaju

Povijesna suša u Dalmaciji, stručnjaci upozoravaju: posljedice će biti katastrofalne

Povijesna suša u Dalmaciji, stručnjaci upozoravaju: posljedice će biti katastrofalne

Kao da je sam Lucifer zamislio dalmatinsko ljeto dvije tisuće i sedamnaeste: ne samo da su izgorjele i još gore tisuće hektara borovih šuma, makije i poljoprivrednih površina, nego je na nas udarilo još jedno prokletstvo – suša kakva se nije zabilježila otkad se zapisuju padaline!

Već je proljeće počelo s upozorenjem, palo je 60 posto manje kiše od prosjeka, a nastavilo se lipnjem, srpnjem i kolovozom u kojima je – posebno u srednjoj i južnoj Dalmaciji i na otocima – palo tek smiješnih nekoliko litara po kvadratu, a ovoga mjeseca niti kapi, piše Slobodna Dalmacija.

Ne treba više ništa opisivati, dovoljno je prenijeti statistiku dr. Višnje Vučetić, voditeljice Službe za agrometeorologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda za splitsko područje:

- U lipnju i srpnju izmjereno je svega 7,4 posto padalina od prosjeka za te mjesece koji iznosi 70 milimetara, dakle samo 5,2 milimetra. U kolovozu je prosjek 36,8 milimetara, a nije pala niti kap kiše dosad. Zadnja kiša zabilježena je 25. svibnja, kad je palo 17 milimetara.

Stanje je još gore na pojedinim područjima u Zagori i na otocima. U prvih deset dana osmog mjeseca zabilježena je srednja temperatura od 32 stupnja Celzijeva, što znači da su i noći bile iznimno tople. I tlo je pregrijano, na dubini od dva centimetra zabilježena je maksimalna temperatura od 48, 49 stupnjeva – iznosi dr. Vučetić, dodajući da je ovakvo stanje na biljke djelovalo katastrofalno:

- Zbog visokih temperatura zraka lišće je pregrijano i potrebno je zasjenjivanje biljaka, posebno povrtlarskih kultura, te prskanje lišća vodom u noćnim satima. Doista je i najotpornijim biljkama nevjerojatan napor opstati toliko vremena bez vode na ekstremnim temperaturama zraka i tla – pojašnjava dr. Vučetić.

A iz DHMZ-a još jedan podatak vezan uz splitsko područje: od prvog dana lipnja ove godine je zabilježena najmanja količina oborina od 1948. godine, od kada postoje mjerenja na marjanskoj postaji (7,6 litara po kvadratnom metru), a prije toga je najmanja izmjerena količina bila 9,53 litre, i to 1950. godine.

Dr. Vučetić navodi da se mediteranski dio Hrvatske mora priviknuti na očite klimatske promjene koje obilježavaju ekstremi, a upravo ove godine vidjeli smo ih u najgorem izdanju – iznadprosječne hladnoće i vrućine praćene dugim sušnim razdobljima.


Reci što misliš!