Događaji

zadarski turizam pod svaku cijenu

Oktanska bomba pored dječjeg parka u Zadru!?

Oktanska bomba pored dječjeg parka u Zadru!?

Donosimo otvoreno pismo i fotografije naše čitateljice koja se osvrnula na jet ski natjecanje na zadarskoj rivi i sve ''nuspojave'' istog. ''Zahvaljujući neodgovornim odgovornima zadarska Obala kralja Petra Krešimira IV bila u službi pojedinca koji je za vlastitu korist i promociju svjesno ugrozio živote naših sugrađana, gostiju i naše djece", piše

''Iako je veliko aquabike (jet ski) natjecanje, European Aquabike Continental Championship – Grand Prix of Croatia, na zadarskoj Rivi trebalo trajati od 19. do 21. svibnja, prema preostalim kamperima, odnosno natjecateljima koji su od Grada Zadra ishodili besplatan boravak na najelitnijoj lokaciji u gradu za trajanja natjecanja, ne nazire se kraj ove navodno uspješne manifestacije koja je umjesto najavljivanih 900 natjecatelja skupila jedva možda 70-ak.

Zadarska riva Zadarska riva u objektivu naše čitateljice

Osim toga, da ne bismo ispali oni kojima ne paše ništa što se događa u gradu jer je svaki ovakav događaj i navodna velika promocija za turizam grada Zadra, organizator Davor Hundić je najavljivao i veliku medijsku popraćenost ovog eventa, od strane svih većih i manjih medijskih kuća u RH i šire od čega, naravno, nije bilo gotovo ništa.

Dakle, još jednom smo se uvjerili kako je određenim gradskim neznalicama zaduženima za brigu o javnom prostoru bitan „turizam pod svaku cijenu“, turizam uz jeftinu promociju svakog random samoproglašenog organizatora koji bi rado prikupio sredstva od Grada i Turističke zajednice za nešto što bi bolje organizirali tinejdžeri neke lokalne srednje škole.

Osim što su za gratis ljetovanje tjedan dana prije samog natjecanja uz dozvolu gradskog Poglavarstva zauzeli javnu površinu zadarske rive, isto se nastavlja i tjedan nakon samog događanja. Organizator natjecanja Hundić potpisao je s Gradom Zadrom ugovor o korištenju javne površine (zadarske rive) od 13. do 29. svibnja, jednako kao što je Hrvatski jet ski savez, čiji je Hundić predsjednik, dobio koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti za području pomorskog dobra od 18. do 21.5, kada se vozila utrka. No, čini se, prema raspoloživim fotografijama, kako neki natjecatelji još uvijek koriste pomorsko dobro za vožnju zadarskim kanalom. Dakako, bez dozvole, ali i sankcija od strane odgovornih u Gradu Zadru.

Organizator Davor Hundić:

Uvijek su ta goriva pod brižnim okom i oni isto tako dobro paze , da ta goriva ne bi došla u dodir, da nema rizika....Meni je jako žao što se to desilo, ali mi je isto tako jako žao da netko koristi ovakav jedan trenutak za svojih deset minuta slave.. Na zadarskoj rivi stanje je pod kontrolom, Zadrani se ne trebaju brinuti, ovo nije prva trka, organiziramo ih već dvadeset godina.

Naime, osim što su svojim prisustvom razveselili ne tako veliki broj ljudi kako su najavljivali organizatori, natjecatelji i njihove obitelji i prijatelji ništa posebno nisu pridonijeli promociji grada Zadra.

Grad Zadar je istaknuo kako za vrijeme trajanja manifestacije, natjecatelji imaju dozvolu Poglavarstva za besplatan boravak i korištenje javne površine gradske Rive što bi značilo kako od njihova boravka koristi svakako nisu imali iznajmljivači privatnog smještaja, a osim toga više štete nego koristi su imali i okolni ugostitelji koji uslužuju hranu jer kako doznajemo, natjecatelji i članovi njihovih timova su se besplatno hranili u jednom od improviziranih šatora postavljenih na zelenoj površini uz samo mjesto događanja.

A višednevni smrad benzina te buka motora aquabikea iliti popularnije nazvanih jet skija osim što su terorizirali stanare starog povijesnog dijela grada gdje se natjecanje održavalo, jednako tako su otjerali potencijalne goste ugostiteljskih objekata smještenih na Rivi, ali i nepodnošljivim učinili boravak turistima koji su ne baš malo platili svoj odmor u Zadru, gdje su ostali uskraćeni za uživanje u miru, mirisu mora, sunca, zvuku Morskih orgulja jer je riva već danima zakrčena raznim rampama, skelama, reklamama, šatorima i ostalim popratnim inventarom očigledno potrebitim za ne baš tako uspjeli event.

Ipak, najveći problem ovog eventa nije njegova zbrda zdola sklepana organizacija već porazna činjenica kako se Grad Zadar u upravljanju javnom imovinom ponaša neodgovorno poput iznimno dobro plaćenog, a nebrižnog dječarca. Naime, osim što zdrav razum i logika nalaže da jet ski, posebno akrobacije s nabrijanim motorima koje pogoni visoko oktansko gorivo onečišćava naše kristalno čisto more, najveća opasnost ovog eventa su ipak nemarno bez adekvatne zaštite postavljene bačve i kante goriva uzduž zelene površine na rivi.

Ova moguća „oktanska bomba“ trebala bi zvoniti na uzbunu svakom iole odgovornom stanovniku grada Zadra, a posebice organizatorima, onima koji su im dozvolu za boravak i održavanje na ovoj lokaciji izdali, Gradu Zadru, ali i službama, poput komunalnog redarstva i policije za koje bi bilo zgodno da su napravili barem kakvu rutinsku kontrolu kada su već na istoj lokciji stigli privoditi pripite maturante.

Ne daj Bože da se neka od tih nezaštićenih bačava i kanti s benzinom zapali. Naime, dječji park na Rivi koji je svakodnevno prepun veselih mališana udaljen je samo pet metara dalje od navedenog, kao i dječji luna park prepun gumenih rekvizita. U slučaju eksplozije sitna dječja tijela već bi sama vrućina u parku spržila. Sve kante koje smo snimili na licu mjesta pune su visoko oktanskog goriva, a organizatori od protupožarne zaštite na raspolaganju imaju vodu, koja bi u slučaju eksplozije i požara imala zapravo kontra učinak.

Tko bi bio odgovoran za živote stradalih, za živote djece?

Grad Zadar jer je izdao dozvolu za ovakvo nešto smješteno uz dječji park, bez da kontrolira organizatore koji se Rivom koriste na najneodgovorniji način terorizirajući stanare, goste, i ugrožavajući živote njihove djece?

Nadajmo se kako odgovorni neće svoj posao naučiti na teži način, kada se dogodi katastrofa, odnosno kada za nekoga već bude kasno.

Još jednom čini se, kako je zahvaljujući neodgovornim odgovornima zadarska Obala kralja Petra Krešimira IV bila u službi pojedinca koji je za vlastitu korist i promociju svjesno ugrozio živote naših sugrađana, gostiju i naše djece.

Unaprijed zahvaljujem, stanarka zadarske stare jezgre – Poluotoka''

 


Reci što misliš!