Događaji

stop plagiranju

Đikić: Zahtjevamo od Vlade i Sabora nultu toleranciju prema plagiranju

Đikić: Zahtjevamo od Vlade i Sabora nultu toleranciju prema plagiranju
Petar Glebov/PIXSELL

Oko 11.400 građana potpisalo je peticiju 'Stop plagiranju' sa zahtjevom da Vlada i Sabor podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje kao i da strogo sankcioniraju sve osobe na javnim funkcijama u RH koje su počinile plagijat

Među 19 inicijatora peticija 'Stop plagiranju' je i znanstvenik Ivan Đikić koji je istaknuo kako je plagiranje utvrđeno u Hrvatskom saboru, Vladi i Ustavnom sudu.

 

"Ta činjenica nam ukazuje da je tolerancija i relativiziranje problema plagiranja veliki problem naših političkih i društvenih odnosa i odgovornosti koje imamo. Naša građanska inicijativa želi tu toleranciju prema plagiranju pretvoriti u ono što je u EU standard, a to je apsolutna nulta tolerancija na plagiranje", rekao je Đikić. Dodao je kako je razlog pokretanja peticije reakcija na brojne afere palgiranja u akademskoj zajednici i od strane visokopozicioniranih dužnosnika.

Ponovno je izdvojio primjer ministra obrazovanja Pave Barišića za kojeg tvrdi da mora odstupiti. "Tu vam se pokazuje zašto taj Etički odbor nema svoju funkciju. Jer nije neovisan, nije posvetio dovoljno vremena i stručnosti da donese pravu odluku i ispolitiziran je. I to je nešto što u Hrvatskoj vidimo na svim granama, od vrtića, škola pa do gospodarstva", rekao je Đikić.

Đikić je dodao da vjeruje u proeuropsku politiku premijera Plenkovića te da će promijeniti stav kada stao iza osobe koja je dokazani plagijator. A o povratku na splitsko Sveučilište kaže nema priče dok splitski rektor laže o svojim profesorima. "Pokušava se na mnoge načine promijeniti moja odluka, čak i do toga da bi rektor sada želi samnom uspostaviti suradnju između frankfurtskog i splitskog sveučilišta, a da on ne bi morao povući svoje laži. Takvu parodiju i profesionalni odnos ja nigdja nisam vidio", istaknuo je Ivan Đikić.

Potpisnici peticije uputili su jasne zahtjeve Vladi i Saboru. ''Da u Etički kodeks Sabora i u Etički kodeks državnih službenika uđu odredbe po kojima će pojava plagiranja dokazana od strane nadležnog etičkog tijela biti vrlo teška povreda etike i ne spojiva s obnašanjem javne funkcije. I zahtjevamo hitno donošenje zakona koje je još jači od etičkih kodeksa, a to je Zakon o etičkim standardima u javnim službama", rekla je bivša predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić.

Ministar Barišić, pak, tvrdi ova inicijativa nije povezana s njim i da nikada nije pomišljao na ostavku. "Svaki oblik takvog zalaganja, protiv korupcije i protiv plagiranja itekako podržavam i svakako. Ne osjećam da se to na bilo koji način odnosi na mene", izjavio je ministar.

A na upit je li plagiranje rak rana hrvatskog obrazovnog sustava Barišić je kratko rekao: "Smatram da je javna kleveta puno veći problem."

 

 

 

 

 


Reci što misliš!