Događaji

direktiva eu

Picula: Hrvatska ne smije biti diskriminirana zbog pojačanih kontrola na granicama

Picula: Hrvatska ne smije biti diskriminirana zbog pojačanih kontrola na granicama
RTL

Od danas počinje primjena direktive EU o sistematskoj kontroli svih građana kad ulaze i izlaze iz Schengena. Zbog jačanja kontrole vanjskih granica, odnosno revizije zakona o schengenskoj granici, očekuju se gužve na graničnim prijelazima Hrvatske sa susjednom Slovenijom već ovog vikenda.

Naime, detaljnija provjera putnih dokumenata odnosit će se sada ne samo na državljane trećih država, već i državljane Europske unije. Osim vizualne kontrole, svi dokumenti će se provjeravati i optičkim čitačem u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te zbirkama podataka nacionalne policije.

Reakcija je to na tragične posljedice terorističkih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj koje su, između ostalog, rezultat nedostatka prakse razmjene podataka među zemljama članicama.

Zastupnik Tonino Picula, koji je na ovoj direktivi radio kao izvjestitelj u sjeni u ime odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), naglasio je da ne smije biti diskriminacije među članicama EU te da se provedba kontrole putnika ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe!

„Iako ova uredba utječe na slobodno kretanje građana, moramo podržati prijedloge koji nam omogućavaju veću sigurnost. Pritom želim naglasiti kako će provedba zasigurno imati implikacije na vrijeme čekanja na prelazak granica, zbog čega je potrebno osigurati adekvatne tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske kapacitete granične kontrole, osobito na najfrekventnijim graničnim prijelazima u vrijeme godišnjih odmora.“

Podsjećamo, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je početkom godine poručio da bi u slučaju ignoriranja arbitražne presude o graničnom prijeporu, Hrvatska mogla pretrpjeti šteti, što bi posebice osjetili turisti na granici u vrijeme turističke sezone. Zastupnik Picula reagirao je na te najave u Europskom parlamentu, rekavši da su prijetnje blokadom jedne članice Europske unije drugoj neprihvatljive!

Nakon što je Europski parlament prije dva dana potvrdio pristupanje Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Picula je u ime svoje političke skupine S&D imenovan za izvjestitelja u sjeni na 2 mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) o nadopuni provedbe ovog informacijskom sustava, što znači da će izbliza sudjelovati u svakom koraku vezanom za ulazak Republike Hrvatske u Schengen.


Reci što misliš!