Događaji

pravi financijski triler

Drama u Agrokoru obilježila tjedan

Drama u Agrokoru obilježila tjedan
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Financijski triler oko Agrokora Hrvatska je pratila iz dana u dan. Dok su dionice tvrtki iz sastava Agrokora konstantno padale, tražilo se rješenje

Tjedan na izmaku obilježila je drama u Agrokoru koji je iz dana u dan doživljavao nove udarce, da bi na kraju bio blokiran. Vlada je kao plan B usvojila tzv. Lex Agrokor, a oporba je prozvala ministra Marića zbog neregularnosti u financijskim izvješćima koncerna koji će, prema dogovoru koji se brusi, voditi novi međunarodni menadžement.

Financijski triler oko Agrokora Hrvatska je pratila iz dana u dan. Dok su dionice tvrtki iz sastava Agrokora konstantno padale, tražilo se rješenje. Orbico grupa izgubila je strpljenje, te je krenula je u prisilnu naplatu duga od Agrokora koji na kraju s još nekoliko tvrtki završava u blokadi da bi u petak stigla potvrda da je usuglašen tzv. standstill ugovor koji bi trebao stabilizirati poslovanje koncerna. Predsjednik Uprave Sberbank Mario Henjak.

" Imamo jasan plan od promjene menadžmenta, do ubrizgavanje dodatnih sredstava u kompaniju, ako i njezino daljnje restrukturiranje" rekao je Henjak.

Iako pojedini stručnjaci tvrde da je neustavan Vlada je kao plan B jednoglasno usvojila „Lex Agrokor“ koji će se idući tjedan naći na dnevnom redu Sabora. Premijer Plenković uvjerava je da nije riječ o zakonu pisanom za Todorića već za sve velike kompanije koje se nađu u poteškoćama.

"Na taj način smatramo da je i ovaj zakon pravi i jedini mogući put kojim možemo krenuti u ono što je najbitnije, ne pomaganje niti bilo kojoj pojedinoj osobi, niti konkretnoj kompaniji, nego pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, našem financijskom krvotoku i ukupnoj stabilnosti", rekao je premijer Plenković. Top tema naravno nije zaobišla ni sabornicu. Dok je Most-ov Miro Bulj prstom upro u SDP i HDZ, oporba je prozvala ministra financija Zdravka Marića zbog neregularnosti u financijskim izvješćima Agrokora.

"Jučer sam bio u Konzumu, pitaju me blagajnice što će biti. Marasa to nije briga, jer njegov ministar poljoprivrede Jakovina je dvije milijarde kuna koje su bile potrebne hrvatskim OPG-ovima u Slavoniji, koji su iselili zbog toga otišli Todoriću", rekao je Bulj. "Nemojte lagati ovdje ljuide. Vi lažete, vi ste demagog, najveći demagog koji ovdje postoji. Recite, podržavate li ili ne Marića", odgovorio je Maras.

"Ako postoje nepravilnosti u lažiranju Agrokovorih bilanci, sasvim sigurno niti Zdravko Marić niti bilo tko drugi neće biti jedan Pedro, to će biti jedan lanac sreće osoba koje su uključene u krivotvorenje bilanci", kazao je Bernardić.

"Ja vrlo jasno odbacujem sve neutemeljene insinuacije", rekao je Marić. U Saboru je većinom glasova, u prvom čitanju podržan Most-ov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi. Most bi do drugog čitanja trebao uzeti u obzir primjedbe Vlade koja je upozorila na niz manjkavosti. A nakon probijanja čak dvaju rokova - Hrvatske ceste raskinule su ugovor s Viaduktom za most Čiovo na koji će Trogirani tako još morati čekati.

"Kad smo bili svjesni da to neće biti gotovo do 15. lipnja, ja se, evo koristim još i ovu priliku, ispričavam i svim građanima grada Trogira i Čiova.", kazao je ministar. Letom za Dubrovnik u utorak je i službeno krenuo promet s novog terminala zračne luke ‘Franjo Tuđman‘. U Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Ćorić. Nije se složio sa upozorenjima na potpuno urušavanje mirovinskog i obrazovnog sustava.

"Ono čemu treba težiti je povećanje njegove financijske održivosti, odnosno smanjenje opterećenosti proračuna isplatama za mirovine. Demografski pokazatelj nam tu definitivno ne ide u prilog, međutim moramo imati na umu činjenicu da je u sličnoj situaciji većina EU zemalja, dakle Hrvatska po tom pitanju nije na koji način posebno specifična", izjavio je Ćorić.

Osumnjičenom za ubojstvo roditelja, Tinu Šunjergi, određen je jednomjesečni istražni zatvor, a istraga je pokrenuta i protiv njegovog prijatelja, koji nije policiji prijavio ubojstvo. Ujedinjeno Kraljevstvo ovaj je tjedan i službeno je aktiviralo članak 50 Lisabonskog ugovora, kojim se pokreće proces odcjepljenja od Europske unije. Proces bi trebao trajati dvije godine.
 


Reci što misliš!