Događaji

kolektivno nasukavanje

Strašno: 416 kitova kolektivno se nasukalo na obali Novog Zelanda

Strašno: 416 kitova kolektivno se nasukalo na obali Novog Zelanda
Screenshot

Stotine volontera i dalje pokušavaju spasiti nasukane sisavce koji su još na životu. Više od 70 posto kitova već je uginulo

Radi se o najvećem kolektivnom nasukavanju kitova u zemlji, rekla je služba za zaštitu okoliša Novoga Zelanda. Brojka je, nažalost, zaista impresivna: više od 400 kitova nasukalo se na obali Novoga Zelanda u noći s 9. na 10. veljače. Stotine volontera ovoga trenutka pokušavaju spasiti 416 nasukanih sisavaca, na plaži Farewell Spitdans, na krajnjem sjeveru otoka. 

Više od 70% sisavaca je već umrlo, a volonteri se trude zadržati kožu sisavaca vlažnom dok ih ne uspiju odvući natrag u more.

"S obzirom na velik broj kitova koji su već umrli, možemo pretpostaviti da su oni koji su još na životu u jako lošem zdravstvenom stanju", izjavio je Andrew Lamason, glasnogovornik agencije za zaštitu okoliša za Radio Novi Zeland.

Na plaži Farewell Spit često se nasukavaju kitovi - u posljednjih deset godina, devet puna su se dogodila masiva nasukavanja. Iako ne postoji dobro znanstveno objašnjenje za taj fenomen, vjeruje se da je tome razlog podzemna konfiguracija terena.


Reci što misliš!