Događaji

U GKZD održana GONG-ova tribina

Mobilnost mladih - prioritet Europske unije

Mobilnost mladih - prioritet Europske unije

Tema sinoćne tribine, održane u Multimedijalnoj dvorani GKZD, bila je posvećena obrazovanju i mobilnosti mladih i okupila je velik broj studenata i srednjoškolaca zainteresiranih da svojim pitanjima i komentarima obogate raspravu

Povjerenstvo za izradu Gradskog programa djelovanja za mlade (sastavljeno od prestavnika Grada Zadra, podmlatka političkih stranaka i udruga) pokrenulo je kampanju za izradu navedenog programa, u sklopu koje će GONG organizirati pet tematskih tribina, od kojih je jedna već održana prošli tjedan na temu "Socijalna politika i zdravstvena zaštita mladih".

Tema sinoćne tribine, održane u Multimedijalnoj dvorani, bila je posvećena obrazovanju i mobilnosti mladih i okupila je velik broj studenata i srednjoškolaca zainteresiranih da svojim pitanjima i komentarima obogate raspravu.

Gosti tribine bili su: Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije; Branka Radman, pročelnica Upravnog odjela za odgoj, školstvo, kulturu i sport Grada Zadra; prof.dr.sc. Inga Tomić Koludrović, pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Valerija Barada, ECTS koordinatorica na odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru; prof.dr. Jure Zovko, izvanredni profesor na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru i predsjednik Udruge "Hegelovo društvo"; mr.sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice, Josip Sviličić, ravnatelj Gimnazije "Juraj Baraković"; Ivan Ćirjak, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i Davor Fadić, predsjednik Udruge Z.V.U.K.

Predstavnici Županije i Grada Šimunić i Radman istaknuli su ulaganje Zadarske županije i Grada Zadra u školstvo i obrazovanje mladih, sufinanciranje raznih programa iz županijskog i gradskog proračuna, organiziranje Dana tržišta rada Zadarske županije i druge projekte te pozvali razne udruge da se javljaju na natječaje sa svojim programima.

Rasprava je uglavnom bila okrenuta prema problemu mobilnosti u Hrvatskoj, prof. Tomić Koludrović istaknula je da je mobilnost jedan od prioriteta EU po uzoru na SAD, zbog sustava koji će razviti mogućnosti izgrađivanja sposobnosti ne samo fizičkih nego i mentalnih premošćivanja granica.

- Kao primjer možemo uzeti razlike kulture strane firme za koju mladi rade i njihove vlastite kulture. U Hrvatskoj je prisutan nedostatak tradicije mobilnosti, no da se to promjeni, mogu pomoći razne radionice za obrazovanje mladih i razvijanje sustava apstraktnih znanja po programima EU, naglasila je Koludrović. Prikupljanje znanja u inozemstvu je važno, ali također i privući studente sa stranih fakulteta u sklopu akademske razmjene. Također rasprava se dotakla i nekih važnih studentskih pitanja poput razlika formalnog i neformalnog obrazovanja i nadogradnje studenata, te pitanja slobodnih školskih dvorana u Zadru kojih je premalo za zadovoljavanje brojnih aktivnosti za mlade. Sljedećeg utoraka, 15. svibnja u 19.30 sati, također u Gradskoj knjižnici, bit će održana treća tematska tribina na temu zapošljavanja mladih.


Reci što misliš!