Događaji

Gastronomija

Drugi dan Dana gastronomije u znaku tune

Drugi dan Dana gastronomije u znaku tune

Učili su kako spremiti carpaccio i predjela od sušene tune

Glavna tema drugog dana manifestacije Dani gastronomije bila je tuna. U jutarnjim satima u petak predavanje o tuni održao je Petar Pedišić koji je kazao više o tome kako tuna izgleda, gdje se ona hvata i gdje se izvozi. Uslijedila je potom i prezentacija tvrtki koje se bavi proizvodima od tune, a u hotelu Adriana na Boriku u popodnevnim satima održana je i kuharska radionica. Nju je u ime Hrvatskog kuharskog saveza vodio Zlatko Marinović, a kao predavači i instruktori zadarskim učenicima i kuharima na radionici su sudjelovali i Renato Kraljev i Hrvoje Zirojević.

Radionica je obuhvaćala razna jela od tune, počevši od carpaccia, predjela od sušene tune i raznih priloga od povrća, kazao je Marinović:

-Polaznicima smo pokušali objasniti samu ribu, njezinu pripremu te uputiti ih u ispravno korištenje uz desetak recepata. To je danas jedna od najskupljih riba na svijetu, ali medicinski. Kažem medicinski, jer u dvanaestom mjesecu tuna je najmasnija i ima više ulja koje rastvara kolesterol u organizmu i kao takva ona je jako cijenjena. Priprema je krenula od filea od kojeg je napravljen svježi carpaccio, zatim je rađena je salata od tune iz konzerve koja je najviše prisutna u hrvatskoj gastronomiji, marinada, upotpunjeni s umakom. Kako je bilo dosta ostataka rađena je i leća na način da su podlozi od dimljene tune dodavani komadići mesa kako bi bio iskorišten svaki dio tune.

Sve što je napravljeno je ujedno i isprobano, a svoje mjesto među jelima našli su i pašteta od tunjevine te fileti od tune pečeni na žaru.


Reci što misliš!