Događaji

Terorizam

Madridski teroristi pripremani u BiH?

Madridski teroristi pripremani u BiH?

Koristi li se BiH diplomacija za radikalne islamske ciljeve?

Safet Ćatović, čovjek za koga se tvrdi da je mozak Al Qaide na Balkanu, nalazi se u rukovodstvu humanitarne organizacije "Global Relief Fondation" koja je u SAD prikupljala novac za radikalne islamske ciljeve u BiH, prenosi Pincom.info.

Navedena informacija je zabilježena u optužnici španjolskih istražnih organa prilikom istrage o terorističkim napadima na ovu zemlju u kojoj se BiH spominje čak 300 puta, i dodaje kako je uz pomoć organa vlasti iz redova stranke SDA izdan veliki broj državljanstava i putovnica osobama koja su izravno ili neizravno vezane za terorističke organizacije islamskih fundamentalista.

List navodi kako je prema izvještaju španjolskog tužiteljstva Ćatović obavljao i dužnost ministra-savjetnika BiH pri UN, što je prema ocjeni Darka Trifunovića, dokaz da se diplomacija BiH koristi u radikalne islamske ciljeve, prensi BL Live.

"Kada sam 2001. godine poslao izvještaj u Sarajevo u kojem sam ukazao na spregu Ćatovića s islamskim fundamentalistima, odmah sutradan sam isključen iz misije BiH pri UN. Dužnosnicima BiH na vrhu sa Zlatkom Lagumdžijom sam poslao detaljne materijale o Ćatoviću. Izuzev moje smjene, nije bilo drugih reakcija. Po svemu sudeći iza Ćatovića i sličnih stoji država BiH", zaključuje Trifunović.

On ističe da se Ćatović trenutno nalazi u Americi gdje preko organizacije "GRF" prikuplja novac za radikalne islamske ciljeve.

"Ćatović nikada nije vratio žuti bedž koji mu omogućava nesmetan ulaz u zgradu UN, tako da i danas može nesmetano ući u ovu zgradu. Do 2001. godine nalazio se na platnom spisku UN, a istovremeo je u kolovozu 2001. godine organizirao "Ljetni džihad-kamp" u Pensilvaniji na mjestu gdje je oboren jedan od aviona 11. rujna", kaže Trifunović.

Ćatović je od strane FBI-a privođen nekoliko puta zbog sumnje da je umiješan u rad nekoliko "humanitarnih organizacija" koje propagiraju i podržavaju terorizam. Prema saznanjima španjolskog tužiteljstva, skupina od tri osobe, koja je planirala napad u Madridu, trenirana je u Zenici, godinu dana pred teroristički napad.


Reci što misliš!