Događaji

Bulimija

Bulimija utječe na svakodnevni život oboljelih

Bulimija utječe na svakodnevni život oboljelih

Simptomi bulimije, uključujući prejedanje i čišćenje, utječu na svakodnevne aktivnosti kod oba spola

Bulimija utječe na svakodnevni život muškaraca i žena koji pate od tog poremećaja prehrane, pokazala je nova studija.

Tijekom studije provedene među više od 3.000 Australaca otkriveno je da simptomi bulimije, uključujući prejedanje i čišćenje, utječu na svakodnevne aktivnosti kod oba spola, izvijestili su autori studije u časopisu International Journal of Eatings Disordes.

Od 1.757 žena i 1.290 muškaraca koji su sudjelovali u studiji, 7,3 posto žena i 6 posto muškaraca priznalo je da se prejedaju. Gotovo 5 posto žena i 3,4 posto muškaraca reklo je da poste kako bi kontrolirali svoju težinu, dok je 2,3 posto žena i 1,1 posto muškaraca priznalo da se "čiste" povraćanjem ili laksativima i diureticima.

U studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta La Trobe u Melbourneu utvrđeno je da ti simptomi utječu na kvalitetu života oboljelih, na njihov posao, studij i obavljanje svakodnevnih dužnosti.

Za razliku od anoreksije, bulimičari nisu pothranjeni, ali oba poremećaja povezuje bolesno fokusiranje na težinu i izgled tijela.

Postoje oblici bulimije u kojima nema povraćanja, ali umjesto toga nakon epizode prejedanja bolesnici pretjeruju s vježbanjem kako bi sagorili kalorije.


Reci što misliš!