Događaji

Druga Rusija

Gari Kasparov: U Hrvatskoj se osjećam sigurno

Gari Kasparov: U Hrvatskoj se osjećam sigurno

"U Moskvi nikad ne napuštam kuću bez petoro tjelohranitelja"

Svjetska šahovska legenda, a danas jedan od najvećih političkih protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Gari Kasparov, već se 11 godinu za redom nalazi na ljetovanju u Hrvatskoj, te je tom prilikom dao intervju za njemački časopis Capital, u kojem hvali ljepote hrvatske obale, ali i upućuje nove kritike na Putinov račun.

"U Hrvatskoj se jako lako opustiti. Dolazim ovdje svako ljeto već 11 godina. Kuća pripada jednom mome prijatelju iz Njemačke. Jako mi se sviđa, da dođem do plaže moram samo prošetati preko promenade. Svakog jutra i večeri odem se okupati u moru, a u međuvremenu vježbam i radim na svojim esejima i knjigama, odmaram se i jako dobro jedem. Također puno vježbam i trudim se ostati u dobroj formi jer znam da će razdoblje uoči idućih ruskih izbora za mene biti jako stresno", kaže Kasparov.

Jedan od najistaknutijih protivnika ruskog predsjednika u Hrvatskoj se ne boji atentata i bezbrižno se kreće javnim mjestima, u pratnji tek jednog tjelohranitelja. "U Hrvatskoj se osjećam sigurno. Tjelohranitelj je sa mnom jer sam na jednom mjestu puna četiri tjedna, ali to ne može upropastiti moje prazničko raspoloženje. U Moskvi je situacija znatno drugačija. Nikad ne napuštam kuću bez petoro tjelohranitelja, izbjegavam restorane i slična javna mjesta i nikad ne putujem Aeroflotom. U sustavu u kom je krvoproliće legalna politička opcija, uvijek morate biti spremni na sve", upozorava Kasparov.

Nekadašnji šahovski velemajstor, a danas vođa opozicijske stranke Druga Rusija, ne suzdržava se od jasnih kritika na Putinov režim, odlazeći tako daleko da predsjednika Ruske federacije uspoređuje sa Josifom Staljinom. "Putinov režim funkcionira po načelima Mafije, isto kao i Staljinov prije njega. Ne znam je li Putin ikad otvoreno naredio ubojstva, ali jasno je da ih tolerira i prihvaća", naglasio je Kasparov.


Reci što misliš!