Tradicija
Počela sezona pravljenja paške travarice
Još se iz starih zapisa može zaključiti kako su Pažani travaricu malo i nikako koristili za piće, ali su je oduvijek smatrali lijekom
Na Pagu je, nakon što je završila berba grožđa, počela sezona pravljenja travarice. Zato majstor u pravljenu paške travarice, sedamdesetogodišnji Šime Goleš ima pune ruke posla. Premda je nekada na Pagu gotovo svaka obitelj koja se bavila vinogradarstvom imala kotao, danas je kotlova malo, a malo je i majstora koji znaju napraviti pravu travaricu.
Šime Goleš kaže kako je čudno što se mladi ne bave tim poslom jer se rakija može dobro prodati. Prije dvadesetak godina u sezoni se proizvodilo 30.000 litara travarice, a sada se proizvede jedva 3.000 litara.
"Danas se samo dvadesetak obitelji bavi vinogradarstvom, a nekada ih je bilo puno više pa je bilo i više travarice," kaže barba Šime stojeći u svojoj staroj konobi, pored kotla uz kojeg je mali kameni bazen i obavezne demižane i boce. Ugodan miris kuhanja travarice širi se i izvan konobe.
"Ovaj posao nije tako jednostavan," kaže barba Šime. „Priprema traži dosta truda jer treba nabrati oko petnaest vrsta ljekovitog bilja, kadulju, koromač, anitu, vrijesak, divlju metvicu, gospinu travu, ružmarin, stolisnik, rutu, orahovo lišće, plod smreke.
Količina i različitost biljaka daje kvalitetu travarice i stvara njenu aromu." Još se iz starih zapisa može zaključiti kako su Pažani travaricu malo i nikako koristili za piće, ali su je oduvijek smatrali lijekom.
To nije čudno, navodi barba Šime pojašnjavajući kako se kaduljom liječe upale, ružmarin pomaže u liječenju jetra i šećera u krvi, stolisnik čisti krv, vrijesak poboljšava cirkulaciju i ubrzano izlučivanje mokraće, gospina trava liječi dišne i mokraćne putove, a svi su ti ljekoviti sastojci biljaka i u paškoj travarici.
Premda je na Pagu travarice sve manje, još je ima, tradicija se nije ugasila. Zato se i ovih dana uz poneku konobu osjeti ugodan miris koji, kako kaže barba Šime, podsjeća na vrijeme kada se taj miris u prvim danima jeseni širio cijelom Pagom i kada se rakija kuhala gotovo u svakoj konobi.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Reci što misliš!