Događaji

Ekocid

Crno more: Izliveno tisuću tona nafte

Crno more: Izliveno tisuću tona nafte

Trinaestočlana posada tankera nije ozlijeđena, no operacije spašavanja otežava jako nevrijeme

Nakon jučerašnjeg ekocida u zaljevu San Francisca, kada se iz južnokorejskog tankera u Pacifik izlilo 58.000 galona nafte, danas se dogodio sličan slučaj.

Ruski tanker Volganjeft 139 koji je prevozio 4.000 tona nafte prepolovio se tijekom oluje i potonuo na pučini kod Kerčkih vrata između Azovskog i Crnog mora. Više od tisuću tona nafte izlilo se u more i prouzročilo ekološki incident.

Trinaestočlana posada tankera nije ozlijeđena, no operacije spašavanja otežava jako nevrijeme. Tanker je bio na putu iz Azovske luke u južnoj ruskoj regiji Rostov prema Kerču na ukrajinskom istočnom Krimu.

Da je došlo do vrlo ozbiljne ekološke nesreće potvrdio je i Oleg Mitvolj, zamjenik čelnika ruske državne agencije za ekologiju Rosprirodnadzor. Smatra da će za uklanjanje njezinih posljedica možda trebati i nekoliko godina.

Nedugo nakon nesreće u istoj je oluji potonuo i teretni brod u Kerčkom prolazu koji je prevozio 2.000 tona sumpora. Posada, od devet članova, i u ovom je slučaju spašena, no postoji bojazan da sumpor u vodi ne stvori neke tvari opasne po ljude.

Dok je Mitvolj davao izjavu stigla je vijest o nesreći još jednog naftnog tankera, Volganjefta 123. On je djelomično potonuo nakon što mu je u trupu nastala pukotina zbog snažnih udara velikih valova. Iz tog tankera, prema posljednjim informacijama, nije procurila nafta.

 


Reci što misliš!