Događaji

Baština

Paški baškotini - zaštićeni hrvatski otočni proizvod

Paški baškotini - zaštićeni hrvatski otočni proizvod

Kao vrijedne čuvarice paške baštine, benediktinke su se još jednom iskazale i uz silan su trud zaštitile proizvod koji je na neki način obilježje Paga i spriječile njegovu komercijalizaciju

Benediktinski samostan Svete Margarite iz Paga za svoje je slatko tvrdo pecivo, baškotin, dobio zaštitu i oznaku "Hrvatski otočni proizvod". Već prije je baškotin dobio oznaku "Izvorno Hrvatsko".

"Za nas ova priznanja puno znače," kaže priora benediktinskog samostana Rozarija Gligora. "Učinile smo sve kako bi smo zaštitile jedinstven baškotin jer smatramo da se od mora kao i prije tako i ubuduće proizvoditi samo u samostanu."

Rozarija Gligora navodi kako su neki poduzetnici htjeli proizvoditi baškotin i oduzeti ga samostanu, ali takvi su pokušaji, kažu, ostali bez uspjeha. No, straha od kopiranja više nema jer je baškotin dvostruko zaštićen i smije se proizvoditi samo u benediktinskom samostanu.

Kako pojašnjava sestra Rozarija, baškotin je vrsta tvrdog peciva koje se radi ručno, a dnevno ga se proizvede samo trideset kilograma. Benediktinke ga rade po receptu starom preko 300 godina koji nikome ne daju. Tek napominju kako se baškotini uvijek rade uz molitvu.

"Prema dokumentima baškotin se počeo raditi davno, u doba kad su koludrice u samostanu imale peć na drva," kaže sestra Rozarija. "Uz baškotine počeli su se peći i kolači koji su bili izvor prihoda za samostan, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada je crkvi oduzeta imovina."

Kao vrijedne čuvarice paške baštine, benediktinke su se još jednom iskazale i uz silan su trud zaštitile proizvod koji je na neki način obilježje Paga i spriječile njegovu komercijalizaciju koja bi ga, kako se općenito smatra, uništila.


Reci što misliš!