Događaji

Odšteta

Nema dogovora o odšteti Maškarinu

Nema dogovora o odšteti Maškarinu

Zasad nema nagodbe između Ministarstva zdravstva i mladoga Rabljanina Miroslava Maškarina koji je pri rutinskoj operaciji slijepoga crijeva u riječkom KBC-u ostao bez lijeve noge. Iako se pojavila vijest da su mu punuđene odšteta i doživotna renta, dogovor nije na vidiku.

Nakon tragedije koja mu se dogodila Miroslav Maškarin hoda s pomoću štaka. Radi kao naplatničar na parkiralištu, razmišlja o nastavku školovanja i s puno nade očekuje odluku Ministarstva zdravstva.

Pregovori o visini odštete traju iza zatvorenih vrata dulje od godine dana. Maškarinova odvjetnica tražila je 13 milijuna 700 tisuća kuna, što je najviši zahtjev u Hrvatskoj, a riječki KBC, neslužbeno doznajemo, nudi malo više od 2 milijuna kuna. Razlika je velika i očito je da će se teško dogovoriti.

No nakon deset mjeseci čekanja na riječki Županijski sud napokon je stiglo mišljenje vještaka zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Sudimo li prema riječima Maškarinove odvjetnice, da nalaz vještaka izravno optužuje liječnički tim, moguće je da je upravo mišljenje vještaka ponukalo Ministarstvo zdravstva i riječki KBC da Maškarinu ubrzano ponude nagodbu.

U nalazu piše da se nije adekvatno pristupilo operaciji, da su počinjeni liječnički i organizacijski propusti, da nije bilo vaskularnog kirurga.

Ne postigne li se nagodba, Maškarinova odvjetnica očekuje da nakon proučavanja nalaza vještaka državni odvjetnik podigne kaznenu prijavu protiv liječnika i riječkog KBC-a.


Reci što misliš!