Događaji

Granica

Hrvati i nakon Schengena u Sloveniju, Italiju i Mađarsku bez putovnice

Hrvati i nakon Schengena u Sloveniju, Italiju i Mađarsku bez putovnice

Schengenski prostor širi se od 21. prosinca na još devet zemalja EU-a Sloveniju, Mađarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Maltu, Poljsku, Slovačku i dolazi na hrvatske granice

Iako ulazak u schengenski prostor zahtijeva upotrebu putovnice za hrvatske je građane napravljen presedan pa će u Sloveniju, Mađarsku i Italiju, kao i do sada, moći ulaziti samo s osobnim iskaznicama, ali uz dodatak jednokratnog obrasca u koji će se udariti žig o prelasku granice, rečeno je danas na konferenciji za novinare u slovenskom Veleposlanstvu u Zagrebu.

Schengenski prostor širi se od 21. prosinca na još devet zemalja EU-a Sloveniju, Mađarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Maltu, Poljsku, Slovačku i dolazi na hrvatske granice.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane je odlukom ministara unutarnjih poslova EU postignut kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicom dobiti jednokratni obrazac, karton, na koji će se udariti žig o prelasku granice.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zlatko Miletić je, gostujući na konferenciji za novinare u slovenskom veleposlanstvu, rekao da će karton za utiskivanje žiga služiti samo za tu svrhu i mora se čuvati do izlaska iz schengenskog prostora.

Kartoni su za korisnike besplatni, a dijelit će ih hrvatska policija na izlazu iz zemlje. Hrvatski granični policajac će u karton upisati ime i prezime korisnika i broj njegove osobne iskaznice. Pri ulazu u Sloveniju, Mađarsku ili Italiju njihovi će policajci u taj karton udariti žig koji predstavlja dokaz da boravak u schengenskom prostoru nije ilegalan, objasnio je Miletić.

Ti kartoni, međutim, neće vrijediti u slučaju nastavka putovanja u treće zemlje schengenskog prostora, primjerice Austriju, u koje će se ulazak bez putovnice smatrati ilegalnim.

Kartoni su uvedeni za one hrvatske građane koji često prelaze granicu kako se zbog učestalog pečatiranja putovnica ne bi prebrzo potrošila. Oni su već otisnuti i čekaju početak primjene minutu iza ponoći 21.prosinca, dodao je Miletić.

Hrvatski MUP je preporučio osobama koje će ući u Sloveniju prije 21. prosinca, a vratiti se kasnije da ipak ponesu putovnice kako zbog neimanja kartona ne bi morali dokazivati kada su ušli u schengenski prostor.

Na konferenciji je također naglašeno da bilateralni Sporazum o pograničnom prometu (SOPS) ostaje na snazi u potpunosti, te se tako za osobe u pograničnim zonama koje posjeduju posebne dozvole za prelazak granica ništa neće promijeniti u režimu prelaska. Ostanak SOPS-a na snazi smatra se velikim uspjehom hrvatske i slovenske suradnje i diplomacije kojom je Europa uvjerena da taj bilateralni sporazum ničim ne ugrožava schengenska pravila.

Miletić je također rekao kako ne vjeruje da će ispisivanje kartona produljiti vrijeme čekanja na izlaz iz Hrvatske.

U slučaju gubitka kartona, postupak je identičan kao i kod gubitka drugih dokumenata u inozemstvu. Potrebno je javiti se u policijsku postaju kako bi se napravio zapisnik i zatim se javiti u hrvatsko veleposlanstvo.

Miletić je izrekao i svoje osobno mišljenje kako je pri prelascima granice praktičnije koristiti putovnicu.

Viši slovenski policijski savjetnik Marko Gašperlin ukratko je na konferenciji izložio što je sve Slovenija morala napraviti kako bi ispunila kriterije za primjenu Schengena.

Radi se o višegodišnjim pripremama, uz brojne kontrole i ekspertize iz EU. Bilo je potrebno uskladiti cjelokupnu organizaciju sa schengenskim standardima, uskladiti zakonodavstvo, povećati broj policajaca i provesti njihovu specijaliziranu obuku. Ukupan trošak priprema, zajedno s troškovima za infrastrukturu, penje se do 300 milijuna eura, rekao je Gašperlin.

Ubuduće će na slovenskim graničnim prijelazima biti dvije trake, za građane EU i one izvan, za sve državljane trećih zemalja bit će obavezna provjere u tzv. schengenskom informacijskom sustavu, a sve putnike udaranje žiga u putovnice.


Reci što misliš!