Događaji

Šumarstvo

Prva nacionalna inventura šumskih resursa u Hrvatskoj

Prva nacionalna inventura šumskih resursa u Hrvatskoj

80 posto ukupnih šumskih površina u Hrvatskoj nalazi u državnom vlasništvu

Hrvatska ima značajan prirodni i gospodarski potencijal u šumama, koje se prostiru na površini od ukupno 2,7 milijuna hektara, a da bi se šumskim resursima moglo kvalitetno raspolagati i gospodariti u skladu s održivim razvojem potrebno je utvrditi stvarno stanje tih resursa.

Istaknuto je to, između ostalog, na današnjem skupu "Nacionalna inventura šumskih resursa Hrvatske", na kojemu je predstavljen i istoimeni projekt, kojeg prvi put u Hrvatskoj od 2005. zajednički provode zagrebački Šumarski fakultet i resorno Ministarstvo, odnosno sada Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Državni tajnik iz tog Ministarstva Herman Sušnik istaknuo je da bi projekt trebao biti dovršen do kraja ove godine te da se ukupni trošak projekta, koji se financira iz državnog proračuna, procjenjuje na oko 22 milijuna kuna, od čega je do sada utrošeno oko 50 posto.

Dodao je da se ta prva inventura šumskih resursa u Hrvatskoj provodi po međunarodnim standardima te da će se time dobiti jedinstvena i cjelovita baza podataka s različitim informacijama o ukupnosti šumskih resursa, tipovima vegetacijskog pokrova, bioraznolikosti, sječi i intenzitetu gospodarenja, vitalnosti i zdravstvenom stanju šuma te drugom.

Naglasivši važnost projekta za državu s obzirom da se gotovo 80 posto ukupnih šumskih površina u Hrvatskoj ili nešto više od 2,1 milijun hektara nalazi u državnom vlasništvu, dekan Šumarskog fakulteta Jozo Franjić istaknuo je i da rezultati projekta mogu biti podloga za izradu nacionalne strategije gospodarenja šumama.

O sveobuhvatnosti projekta, njegovim ciljevima i metodama rada na skupu je govorio nacionalni koordinator projekta s Šumarskog fakulteta Robert Ojurovića istaknuvši da projekt osim šuma u državnom vlasništvu obuhvaća i snimanje (monitoring) privatnih šuma, koje čine oko 20 posto ukupnih resursa.

Utvrdit će se i stanje tzv. zemljišta u zarašćivanju odnosno šuma nastalih napuštanjem poljoprivrednih površina, o kojima se do sada nije puno znalo.

Kazao je i da će projekt dati i preporuke za troškove uređivanja šuma te da se slični projekti planiraju provoditi svakih 15 godina.


Reci što misliš!