Događaji

Havarija

Nizozemci saniraju "Und Adriyatik"

Nizozemci saniraju

Temperatura broda i dalje se snižava te je danas na pramcu 70 stupnjeva, na sredini broda 50, a na krmi 30 Celzijevih stupnjeva

Brodom Lučke kapetanije predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijski stožer operativnog centra pri iznenadnom onečišćenju mora i vatrogasni stručnjaci obišli su turski teretni brod "Und Adriyatik".

Brod je tijekom jutra bio udaljen tri nautičke milje zapadno od Brijuna, a u blizini su i dalje tri tegljača Jadranskoga pomorskog servisa, dva talijanska tegljača te brodice pomorske policije i Lučke kapetanije.

Prema izjavama predstavnika nizozemske tvrtke "Smit Salvage", u trupu broda nema vidljive vatre, a donje palube u brodskim garažama trenutačno se hlade polijevanjem. Temperatura broda i dalje se snižava te je danas na pramcu 70 stupnjeva, na sredini broda 50, a na krmi 30 Celzijevih stupnjeva.

Opasnosti od onečišćenja nema. Tek kad bude potpuno ekološki očišćen, brod će moći biti odtegljen u luku po brodovlasnikovu odabiru, najvjerojatnije u Trst.

I dalje se prati kakvoća zraka na južnom dijelu Istre te, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dosad nema odstupanja od normalnih pokazatelja. Stalnim praćenjem površine mora nije zamijećeno nikakvo onečišćenje.

Osim remorkera, brodova Lučke kapetanije i policije, koji su stalno pokraj turskog broda, u pripravnosti je i oprema za sprječavanje mogućeg onečišćenja mora.

U pregovorima s predstavnicima osiguravatelja broda zatražena su i dobivena jamstva od 250.000 dolara za dosadašnje troškove spašavanja koje su obavila hrvatska državna tijela te milijun eura za dosadašnje troškove sanacije eventualnog onečišćenja mora.


Reci što misliš!