Događaji

Olupina

Tršćanske lučke vlasti odbile "Und Adriyatik"?

Tršćanske lučke vlasti odbile

Što se pak tiče nagađanja kako će brod morati privremeno biti smješten u neku od istarskih luka, pomoćnik ministra mora Mario Babić kaže kako takvo što još nitko nije službeno zatražio

Napola izgoren turski brod "Und Adriyatik" pluta tri milje jugozapadno od Brijuna. Prema izjavama predstavnika nizozemske tvrtke "Smit Salvage", u trupu broda nema vidljive vatre, a donje palube u brodskim garažama trenutačno se hlade polijevanjem. Temperatura broda i dalje se snižava te je danas na pramcu 70 stupnjeva, na sredini broda 50, a na krmi 30 Celzijevih stupnjeva.

Nizozemski stručnjaci čiste prvu palubu i spuštaju se prema utrobi broda, zalijevajući je vodom. Opasnosti od onečišćenja nema. Tek kad bude potpuno ekološki očišćen, brod će moći biti odtegljen. Brod su razgledali i predstavnici resornog ministarstva te naši vatrogasni stručnjaci.

Danas bi se trebalo znati hoće li neka od talijanskih sjevernojadranskih luka primiti turski brod. Naime, prema najavama nizozemskih specijalaca, koji već treći dan ispituju brod, on će za dan do dva biti spreman za tegljenje. Kao najizglednija luka spominje se Trst, iako su, prema pisanju talijanskih medija, tršćanske lučke vlasti to odbile, no ne i talijansko Ministarstvo mora.

Što se pak tiče nagađanja kako će brod morati privremeno biti smješten u neku od istarskih luka, pomoćnik ministra mora Mario Babić kaže kako takvo što još nitko nije službeno zatražio. Gorivo i ostali tekući otpad možemo prekrcati ne neki od tankera i dok je brod na pučini, rekao je Babić.

I dalje se prati kakvoća zraka na južnom dijelu Istre te, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dosad nema odstupanja od normalnih pokazatelja. Stalnim praćenjem površine mora nije zamijećeno nikakvo onečišćenje.

Osim remorkera, brodova Lučke kapetanije i policije, koji su stalno pokraj turskog broda, u pripravnosti je i oprema za sprječavanje mogućeg onečišćenja mora. U pregovorima s predstavnicima osiguravatelja broda zatražena su i dobivena jamstva od 250.000 dolara za dosadašnje troškove spašavanja koje su obavila hrvatska državna tijela te milijun eura za dosadašnje troškove sanacije eventualnog onečišćenja mora.


Reci što misliš!