Događaji

Elektrana

Kod Rogoznice nuklearka?

Kod Rogoznice nuklearka?

Iz Zavoda za prostorno planiranje izjavili su da su elektranu morali označiti kao mogućnost jer je ona predviđena u temeljnim državnim planskim dokumentima

Elektroenergetsko postrojenje, odnosno termoelektrana, a prema nekim ranijim verzijama i nuklearka, ucrtana je u Prostornom planu Šibensko-kninske županije i u rogozničkom planu prostornog uređenja, koji je trenutačno u izradi, piše Jutarnji list. Ucrtana je u blizini rta Ploče ili popularnije Punta Planke, točnije na Turskom boku.

Iz Zavoda za prostorno planiranje izjavili su da su elektranu morali označiti kao mogućnost jer je ona predviđena u temeljnim državnim planskim dokumentima. Lokalne primoštenske i rogozničke vlasti neuspješno su se još u devedesetim godinama prošloga stoljeća protivile uplanjivanju tog ekološkog monstruma.

Svojedobno je bivša rogoznička vlast najavljivala i referendum, no unatoč tomu lokacija buduće termoelektrane u blizini rta Planke samo je potvrđena u Državnoj strategiji energetskog razvoja RH. Gradnja novih energetskih postrojenja trebala bi početi iza 2010. godine. Stručnjaci kažu kako je to područje izabrano zbog dubine mora, ali i činjenice da i danas, kako i tijekom povijesti, uz rt Planka prolazi jedna od najvažnijih pomorskih ruta kojom bi bilo lako dopremati uvozni ugljen.

Sada se, kažu prostorni planeri, ništa više ne može učiniti. Termoelektrana na uvozni ugljen ili ako prevlada nuklearni lobi - nuklearka - je činjenica ucrtana u županijskoj i općinskoj planskoj dokumentaciji.


Reci što misliš!