Događaji

Vremenske (ne)prilike

Slijedi nam vikend olujnog jugozapadnjaka i plime

Slijedi nam vikend olujnog jugozapadnjaka i plime

Nakon ekstremne oseke koja je sredinom veljače "posjetila" Jadran, sad se treba pripremiti na ekstremnu plimu i moguće poplave niskih obala

Tijekom nadolazećeg vikenda nepovoljni vremenski uvjeti zahvatit će cijeli Jadran. Približavanjem vrlo duboke ciklone sa sjevera Europe Sredozemlju tijekom petka i subote, očekujemo izraženu promjenu vremena koja će se najintenzivnije očitovati u jakom jugozapadnjaku s nerijetkim olujnim udarima te vrlo visokoj plimi, zbog čega će mnoge lučice i rive biti u opasnosti od poplavljivanja.

Pred nama je neuobičajena sinoptička situacija - sa sjevera Europe spušta se vrlo duboka ciklona prema Jadranu. Tijekom petka tlak zraka će ubrzano početi padati, a kulminacija ciklonalnog polja nad Jadranom dogodit će se tijekom subote u jutarnjim satima, kad će se nad sjevernim Jadranom zatvoriti ciklonalno polje s tlakom od oko 985 hektopaskala u središtu. Valja odmah naglasiti da je ovako nizak tlak iznimna rijetkost na Jadranu i uslijed toga već se može zaključiti da bi takva ciklona sa sobom trebala donijeti i ekstremne vremenske uvjete.

Snižavanjem prizemnog atmosferskog tlaka visina mora raste, pa tako očekujemo izraženu plimu, osobito jer će puhati vjetar južnog kvadranta koji će dodatno povisivati razinu vode. Od petka navečer, južni i jugozapadni vjetar bit će jak, ponegdje s olujnim udarima, čime će rasti valovitost mora a u kombinaciji s visokom plimom i opasnost od poplava na obali, osobito tamo gdje je ona otvorena prema smjeru juga i jugozapada. Ovakva situacija nastavit će se i kroz cijelu subotu, iako se tada već očekuje postupno slabljenje ciklone, osobito prema kraju dana.

Osim olujnih udara vjetra i izražene plime, ciklona će donijeti mjestimice i veliku količinu kiše, ponegdje praćenu grmljavinom. Jutarnje će temperature još malo porasti, a dnevne se neće bitnije mijenjati. Potpuno smirivanje vremena ne očekuje se sve do utorka, budući da će se ciklonalno polje i dalje nalaziti u našoj blizini, iako će mu intenzitet prilično opasti.

Nakon ekstremne oseke koja je sredinom veljače "posjetila" Jadran, sad se treba pripremiti na ekstremnu plimu i moguće poplave niskih obala.

Prognozu omogućuje http://www.meteoadriatic.net


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.