Događaji

Zdravstvo

Financijsko rješenje za šibensku bolnicu

Financijsko rješenje za šibensku bolnicu

Milinović je dodao i kako je dosadašnji sustav financiranja bolnica bio takav da ravnatelji nisu mogli biti odgovorni za gomilanje dugova, optužujući za to bivšu koalicijsku Vladu Ivice Račana

Šibenska bolnica, jedna od najugroženijih i najzaduženijih županijskih bolnica, od 1. će travnja dobiti novi mjesečni limit koji će pokriti sve njezine troškove, uključujući i dugoročnu otplatu dugova od 200 milijuna kuna. Šibenčanima je to obećao ministar zdravstva Darko Milinović tijekom današnjeg posjeta bolnici.

"Taj novac neće biti izdvojen iz proračuna, nego će za te obveze novac imati ravnatelj koji će biti odgovoran za sanaciju duga kroz reprogramiranje. To će biti kriteriji koji će vrijediti za svih 65 bolnica u Hrvatskoj", rekao je Milinović. Kirurški odjel, ginekologija i rodilište ključni su problemi šibenske bolnice. Dogovoreno je da se uskoro obnovi krov zgrade, za što je potrebno 500.000 kuna. Novac će biti osiguran iz državnog proračuna.

Milinović je dodao i kako je dosadašnji sustav financiranja bolnica bio takav da ravnatelji nisu mogli biti odgovorni za gomilanje dugova, optužujući za to bivšu koalicijsku Vladu Ivice Račana. Najavio je i da će o budućim limitima bolnica razgovarati u utorak na Plitvicama s ravnateljima svih hrvatskih bolnica.

Od 200 milijuna kuna duga šibenske Opće bolnice na dospjele obveze otpada 100 milijuna kuna koji do kraja godine moraju biti smanjeni za 25 posto, a isto vrijedi i za druge bolnice. "Za smanjenje duga od 25 posto sada će biti odgovoran ravnatelj. Kao ministar preuzimam odgovornost za funkcioniranje zdravstvenog sustava, a zajedno sa mnom od 1. travnja s novim uvjetima i ravnatelji bolnica", poručio je Milinović.

Istaknuo je i kako je Poglavarstvu Šibensko-kninske županije predloženo da pokrene inicijativu za izdvajanje kninske bolnice iz sastava županijske Opće bolnice. U Kninu će biti osnovana samostalna bolnica, rekao je ističući da su za nju već osigurana sredstva u državnom proračunu, a u sljedećih desetak dana dogovorit će se hoće li osnivač biti Knin, županija ili država.

U skladu sa Strategijom razvoja zdravstvenog sustava, Šibenik do 2011. mora dobiti bolnicu s radnom površinom od 28.000 četvornih metara, što je 11.000 četvornih metara više nego sada. Milinović je najavio da će prema modelu šibenske bolnice od 1. travnja biti riješeno i financiranje ostalih županijskih bolnica čiji dospjeli dugovi iznose dvije milijarde kuna.


Reci što misliš!