Događaji

Slobode

Kubanci smiju u hotele za strance

Kubanci smiju u hotele za strance

Kubanski turizam godišnje donese 2 milijarde dolara, no ostaje nejasno odakle će Kubanci namaknuti sredstava za spavanje u luksuznim hotelima s obzirom da im je prosječna plaća oko 17 dolara mjesečno

Kubanci od danas smiju odsjedati u hotelima koji su dosad bili rezervirani isključivo za strance, objavili su hotelijeri. Riječ je o još jednoj zabrani koja je ukinuta u sklopu liberalizacije otočne komunističke države nakon silaska Fidela Castra s vlasti.

Nakon što je Raul Castro ove godine i službeno preuzeo dužnost predsjednika, koju je 19 mjeseci obnašao privremeno mijenjajući bolesnog brata, Kubancima je u kratkom roku dopuštena kupnja osobnih računala, DVD playera, mobitela, mikrovalnih pećnica i slično. Kubanci odsad mogu unajmiti vozilo i koristiti se drugim turističkim uslugama koje su dosad bile predviđene samo za strance.

Zabrana noćenja u hotelima na obali frustrirala je Kubance otkako se 90-ih godina Kuba otvorila stranim gostima, a zbog dvostruke politike vladu su kritizirali da provodi "gospodarski apartheid". Kada je 26. veljače preuzeo vlast, 76-godišnji Raul Castro obećao je ukinuti "pretjerana ograničenja" u kubanskom društvu, a počeo je i reforme u poljoprivredi.

Kubanski turizam godišnje donese 2 milijarde dolara, no ostaje nejasno odakle će Kubanci namaknuti sredstava za spavanje u luksuznim hotelima s obzirom da im je prosječna plaća oko 17 dolara mjesečno. Oko 60 posto Kubanaca ima pravo primati devize putem doznaka koje im šalje rodbina u emigraciji.


Reci što misliš!