Događaji

Ekologija

Koncentracije stakleničkih plinova najviše u posljednjih 800.000 godina

Koncentracije stakleničkih plinova najviše u posljednjih 800.000 godina
RTL Arhiva

Uzimanje uzoraka iz bušotina, izvedena u sklopu projekta EPICA na dubini od 3.270 metara u ledenoj kori koja pokriva Antarktiku, nedaleko od francusko-talijanske baze Concordia

Sadašnje koncentracije ugljičnog dioksida i metana u atmosferi najviše su u posljednjih 800.000 godina, pokazali su rezultati ispitivanja mjehurića zraka zarobljenih u antarktičkom ledu, objavljeno je u srijedu u časopisu Nature.

Uzimanje uzoraka iz bušotina, izvedena u sklopu projekta EPICA na dubini od 3.270 metara u ledenoj kori koja pokriva Antarktiku, nedaleko od francusko-talijanske baze Concordia.

Analiza mjehurića zraka zarobljenih u ledu omogućila je određivanje količine ugljičnog dioksida (CO2) i metana (CH4) u atmosferi u posljednjih 800.000 godina.

To istraživanje potvrđuje usku vezu temperatura zabilježenih na Antarktici u prošlosti i količinama CO2 i CH4 u atmosferi, prema priopćenju francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS).

Francuski znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju Jean Jouzel i Jerome Chappellaz naglasili su da nikada u posljednjih 800.000 godina nisu zabilježene tako visoke količine plina s učinkom staklenika.

Znanstvenici smatraju da su ta dva plina s učinkom staklenika odgovorna za najveći dio klimatskog zatopljenja.

Na milijun molekula u zraku, trenutačno ima 380 molekula ugljičnog dioksida, prema samo 172 prije 667.000 godina, što odgovara najnižoj ikada zabilježenoj koncentraciji, istaknuli su istraživači.

Metan, čiji je učinak staklenika viši od učinka CO2, ali koncentracija niža i trajanje kraće, predstavlja "brze fluktuacije, koje se pojavljuju tijekom svakog zaleđivanja.

Ta klimatska varijacija je povezana s fluktuacijama velikih količina vode i sudjeluje u preraspodjeli topline na zemlji.


Reci što misliš!