Događaji

Znanost

Đikić novčanu nagradu Ministarstva znanosti namijenio studentima

Đikić novčanu nagradu Ministarstva znanosti namijenio studentima

Đikić je zahvalio Ministarstvu na nagradi u iznosu od 100.000 kuna za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće objavljeno prije nekoliko tjedana u časopisu "Nature"

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić zahvalio je danas Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na novčanoj nagradi za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće te izjavio da će ona biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) i splitskom Medicinskom fakultetu, priopćeno je danas iz MedILS-a.

Đikić je zahvalio Ministarstvu na nagradi u iznosu od 100.000 kuna za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće objavljeno prije nekoliko tjedana u časopisu "Nature".

Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13 koja djeluje kao nov receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu (čistaču stanice), odnosno o otkriću mehanizma uklanjanja štetnih bjelančevina u stanici.

U priopćenju se navodi Đikićeva odluka da će novčana nagrada biti podijeljena između MedILS-a i Medicinskog fakulteta u Splitu te da će biti namijenjena za znanstveni rad mladih studenata u tim institucijama.

Kako se ističe, Đikiću je drago što je Ministarstvo znanosti prepoznalo značaj tog otkrića te se nada da će se i dalje sustavno poticati izvrsnost u znanosti na temelju jasno definiranih pravila, a time će se pridonijeti i jačanju konkurentnosti hrvatske znanosti na međunarodnoj sceni.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je danas da će sa 100.000 kuna nagraditi uglednog znanstvenika Ivana Đikića za poticanje izvrsnosti i najnovije znanstveno postignuće objavljeno prije nekoliko tjedana u časopisu "Nature".


Reci što misliš!