Događaji

Zatvor

Američki Vrhovni sud: Ustav zatvorenicima u Guantanamu jamči prava

Američki Vrhovni sud: Ustav zatvorenicima u Guantanamu jamči prava

Suci su ocijenili da su se 2004. i 2006. zatvorenici mogli obratiti saveznom pravosuđu

Američki Vrhovni sud naveo je u četvrtak da Ustav jamči zatvorenicima u Guantanamu prava da se obrate saveznom pravosuđu, što je novi udarac za Bushevu administraciju koja ne daje toliko slobode zatvorenicima.

Treći put je najviša američka sudska instanca odbila vladine argumente o zatvoru u američkoj vojnoj baze na Kubi, gdje se unatoč gotovo jednoglasnoj međunarodnoj osudi još uvijek nalazi oko 270 zatvorenika osumnjičenih za terorizam.

Suci su ocijenili da su se 2004. i 2006. zatvorenici mogli obratiti saveznom pravosuđu. Ali s 5 glasova prema 4 sud je ocijenio da iako je Guanatnamo službeno na kubanskom teritoriju, baza funkcionira kao američki teritorij.

Ta odluka trebala bi omogućiti zatvorenicima da prisile vladu da iznese sve elemente koji opravdavaju zatočenje, što je postupak koji za sada administracija odbija u ime nacionalne sigurnosti.

Odluka također otvara vrata federalnih sudova zatvorenicima koji žele prijaviti zlostavljanja, kao i zakonitost vojnih sudova, koje je u lipnju 2006. ukinuo Vrhovni sud, ali ih je nekoliko mjeseci kasnije Kongres ponovno uveo.

Bijela kuća navela je u četvrtak da razmatra odluku američkog Vrhovnog suda prema kojoj Ustav jamči zatvorenicima Guantanama pravo obraćanja federalnom pravosuđu.


Reci što misliš!