Događaji

Promet

U utorak se ukida odredba o nula promila

U utorak se ukida odredba o nula promila

Među novostima je i to da će vozači koji se parkiraju na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom platiti kaznu od 700 kuna

Usklađivanje zakonskih odredbi o sigurnosti cestovnog prometa s novim prekršajnim zakonom, poboljšanje efikasnosti sankcioniranja prekršaja u prometu, ali i podizanje razine sigurnosti prometa na cestama, rezultirali su novim zakonom o sigurnosti prometa na cestama koji će na snagu stupiti u utorak, 17. lipnja.

Među novostima je i to da će vozači koji se parkiraju na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom platiti kaznu od 700 kuna. Svjetla na osobnim vozilima moraju biti upaljena tijekom zimskog računanja vremena te dok je vidljivost na cesti smanjena, dok ih motocikli moraju imati cijelu godinu.

Novčane su kazne za prekoračenje brzine povećane do 15.000 kuna, a mogu biti zamijenjene i zatvorskom kaznom od 60 dana.

Odredba o nula promila ukida se, osim za profesionalne vozače i mlade vozače do 24 godine, no za njih se ukida odredba o zabrani upravljanja od 23 do pet ujutro.

Iako je, kako je istaknuo pomoćnik glavnog ravnatelja policije Marko Rašić, stanje u prometu u Hrvatskoj povoljnije nego u mnogim europskim zemljama, brojka od 619 poginulih prošle godine za policiju nije zadovoljavajuća. Kao ni povećanje od 11 posto poginulih u prvih pet mjeseci u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

U zakonu je bilo čak 200 članaka koje je trebalo uskladiti s novim prekršajnim zakonom.

Neki od noviteta sada policiji omogućavaju da vozaču koji je počinio prekršaj za koji je predviđena kazna do 1000 kuna, a nije ugrozio sudionike u prometu, izreče mjeru pisanog ili usmenog upozorenja.

Načelnik Odjela sigurnosti cestovnog prometa Boris Orlović istaknuo je da zakon, na kojem je radila radna skupina od 21 člana iz više ministarstava i udruga vezanih uz promet, nije represivan te da će biti primjenjiv u praksi. Dio poslova, napomenuo je, preuzet će lokalna uprava, odnosno prometni redari.

Bez vozačke i na godinu dana

Najviše će se moći izreći po tri negativna boda, i to za dva prekršaja. Vozači koji u dvije godine skupe devet negativnih bodova zbog prekršaja koji donose po tri boda, bez vozačke će ostati 12 mjeseci, dok će vozači koji skupe devet bodova iz djela koja predviđaju manje od tri boda, bez vozačke ostati devet mjeseci. Vozačka će pak prestati vrijediti na 24 mjeseca ako vozač u pet godina ponovo skupi devet bodova.

 


Reci što misliš!