Događaji

Prosvjed

Traktorima na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Traktorima na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Demonstracije neće svojim dolaskom podržati mljekari Osječko-baranjske županije, kojih je oko 680, jer su s Ministarstvom dogovorili rješavanje gorućeg mljekarskog problema

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka najavio je da će u četvrtak 17. srpnja krenuti traktorima na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, prenosi Index. Proizvođači mlijeka time žele izraziti nezadovoljstvo jer se Ministarstvo ne drži postignutih dogovora, ali i obećanja, stoji u priopćenju Saveza.

Tako se među ostalim Uredba o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka, donesena prošlog tjedna, neće primjenjivati od 1. srpnja, kako je najavljeno, nego od 1.kolovoza. Takav stav Ministarstva prema hrvatskom mljekarstvu prilično je izrevoltirao proizvođače, a kako ne vide izlaz u pregovorima između čelnika Saveza i predstavnika Ministarstva, odlučili su se "izravno" obratiti ministru Božidaru Pankretiću.

Demonstracije neće svojim dolaskom podržati mljekari Osječko-baranjske županije, kojih je oko 680, jer su prije dva tjedna s Ministarstvom dogovorili rješavanje gorućeg mljekarskog problema. To se poglavito odnosi na reprogramiranje kredita, na promjenu dosadašnje kamatne stope od 9,7 posto, koja je tržišno određena, na 4,5 posto do koje bi se došlo Vladinim kreiranjem povoljnijih kredita.

Ujedno se pregovara o cijeni plave nafte u iznosu od pet kuna. Osječko-baranjski proizvođači mlijeka poručuju da ukoliko se navedeno ne postigne, onda će i oni traktorima "skoknuti" do resornog ministarstva.

I taj selektivni pristup Pankretićevog ministarstva koji se ogleda u selektivnom pregovaranju, po regionalnom principu, jedan je od razloga dolaska petstotinjak traktora u hrvatski glavni grad.
Spomenutom uredbom otkupna cijena mlijeka porast će za približno 6,7 posto, a glavni razlog povećanja je povećanje troškova proizvodnje.

Takav rast nije ono što su na početku tražili proizvođači mlijeka - Vladi je predloženo 9,9 posto. Kako su mliječni prerađivači držali da je 4,3 posto dovoljno, Ministarstvo se odlučilo za srednji iznos.


Reci što misliš!