Događaji

Spmenik

U Bibinjama otkriven spomenik Pozdrav moru

U Bibinjama otkriven spomenik Pozdrav moru

Na kamenom spomeniku, koji simbolizira val nošen burom, uklasani su stihovi pjesme "Ako zaspem probudi me, more"

Sinoć, neposredno prije početka 28. susreta klapa Raspivano Bibinje, na Obali bibinjski iseljenikov svečano je otriven spomenik Pozdrav moru, autora Petra Dolića, akademskog kipara koji je nakon spomenika dr. Franji Tuđmanu, Bibinjcima i njihovim gostima podario još jedno svoje djelo.

Na kamenom spomeniku, koji simbolizira val nošen burom, uklasani su stihovi pjesme "Ako zaspem probudi me, more", bibinjskog pučkog pjesnika Ante Sikirića-Krivina.

Strana sa stihovima na bibinjskom dijalektu, okrenuta je prema Bibinjama, a stihovi na engleskom jeziku prema moru. Prilikom otkrivanja spomenika, Sikiiićevu pjesmu otpjevao je Davor Pekota.

Posvećen je svim naraštajima Bibinjaca koji su živjeli od mora i za more, sadašnjim ribarima i pomorcima te novim naraštajima čije će živote more tek obilježiti.

Ante Sikirić-Krivin (Foto: Nenad Malik)

Ujedno, Pozdrav moru svojevrsni je i simbol neraskidive veze između domaćeg stanovništa i Bibinjaca razasutih po svijetu, pa se i nalazi na pravom mjestu - na Obali bibinjski iseljenikov, novouređenoj šetnici koja će uskoro biti upotpunjena novim sadržajima. Općina tako planira umjesto "klasične" vanjske rasvjete, novu šetnicu osvijetliti feralima koji će biti postavljeni na stare kamene kuće duž obale.


Reci što misliš!